Prachovské skály: zemský (Český) ráj to na pohled

foto: zlin.cz
JIČÍN - Těžko říci, kde byste u České republice hledali úchvatnější přírodní scenerie. Český ráj jako územní celek je přenádherný, je častým cílem turistů také z našeho kraje. Skalní města - Hruboskalsko, Maloskalsko i další jsou nádherná, Prachovské skály leží o cosi jižněji a jejich jedinečný komplex dá razítko na báječný výlet. Tohle je opravdu Český a tudíž zemský ráj na pohled, jak se zpívá v naší národní hymně.

Tato krása není úplně zadarmo. Na parkovišti u Prachovských skal za auto stovka na celý den, vstupné do prostoru vlastní přírodní rezervace pak taky něco stojí, výraznou slevu mají senioři. V kontextu dnešních vysokých cen ale malé plácnutí přes kapsu opravdu stojí zato.

Zdejší skalní masivy působí jako z krásné pohádky. Uzoučké skalní rokliny, strmé výstupy i sestupy, stejně tak báječné vyhlídky na panorama Českého ráje s hradem Trosky i dalšími skvosty. To vše dělá z Prachovských skal jedinečný a dokonalý zážitek.

Značení je výborné, tady nezabloudíte na kratším žlutém ani na delším zeleném okruhu.

Vedle mohutných pískovcových skal budí pozornost právě v květnu nádherně vzrostlé listnáče i jehličnany často vyrůstající až neuvěřitelně přímo na vrcholu skalních velikánů.

Prachovské skály doplňují jiné pozoruhodnosti celého Českého ráje.

Opravdu dech beroucí jsou třeba Trosky se svými dvěma dostupnými věžemi Babou a Pannou, stejně tak skalní města v okolí Hrubé Skály, o kus dál pak nedaleko Malé Skály hrady Vranov a Frýdštejn, historie dýchá z hradu Valdštejna a mnoha dalších přírodních krás třeba „českých Dolomitů“ přesněji řečeno Suchých skal.

A kdo sem zavítá, měl by mrknout i na nejvyšší bod – vrch Kozákov. Výhled po několika českých pohořích stojí rovněž za to. V Krkonoších ještě uvidíte na hřebenech sníh…

Nic proti našemu Zlínskému kraji, to ani náhodou, ale vyrazit za historií a nádhernými přírodními zážitky do Českého ráje, tak to je opravdu skvělé…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x