Před Galerií Slováckého muzea vzniká nová monumentální socha

Foto: Lukáš Malina
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Prostor před Galerií Slováckého muzea oživí čtyřmetrová socha Roberta Bučka. Jedná se o instalaci v rámci projektu Socha pro město, jehož smyslem je dočasné umisťování soch do veřejného prostoru.

Koncepce projektu Socha pro město spočívá v prezentaci rozměrných děl současného sochařství ve veřejném prostoru měst. V Uherském Hradišti bylo pro instalaci sochy zvoleno místo na travnaté ploše před budovou Galerie Slováckého muzea.

Nejedná se o objekt, který bude součástí místa dlouhodobě, ale jde vždy o dočasnou instalaci sochy, která je zapůjčena autorem.

Jednotlivé sochy nebo sousoší se mění zhruba po roce s cílem podpořit symbiózu umění a veřejného prostoru. Základní ideou této koncepce je přiblížit obyvatelům i návštěvníkům města současné sochařství v jeho různorodosti, napomoci socializovat danou lokalitu a rozšířit její kulturní a umělecký potenciál,“ uvedl kurátor projektu Lukáš Malina.

Díky instalaci se kolemjdoucím nabízí možnost o daném prostoru a především pak o vystavených sochařských dílech přemýšlet jinak a v nových souvislostech. Instalace mimo hlavní centrum města navíc umožňuje vytvořit novou dominantu a oživit tak i méně frekventované místo,“ pokračoval Malina.

Projekt začal v létě roku 2021, kdy se pilotním dílem stala socha Meteorit od Petra Zubka. Pro rok 2022/2023 byla vybrána socha od Roberta Bučka.

Jde o rozměrné dílo, jehož výška je téměř 4 metry, šířka 2,5 metru a délka 3 metry. Materiálem jsou masivní trámy ze smrkového dřeva a technikou zpracování pak klasické tesařské řemeslo, ale i kontrolované opálení díla,“ sdělil Lukáš Malina.

Představení sochy za účasti autora proběhne v sobotu 30. července v 18 hodin před Galerií Slováckého muzea, která letos slaví 60 let své existence.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x