Předčasně narozené děti dostaly ve zlínské nemocnici háčkované chobotničky

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
ZLÍN - Celkem 16 háčkovaných chobotniček bude pomáhat předčasně narozeným dětem na Novorozeneckém oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Jde o dar od členek Dámského klubu z Kostelan nad Moravou, serveru Zlin.cz to oznámil PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

„Chtěly jsme udělat radost maminkám a jejich miminkům po předčasném porodu. Věříme, že jim chobotničky pomůžou a že si je oblíbí,“ sdělila za Dámský klub Martina Dudová.

Projekt Chobotničky pro kulíšky vznikl v Dánsku. Podle výzkumu, který v této zemi proběhl, háčkované chobotničky se svými chapadélky připomínají nedonošeným dětem pupeční šňůru jejich maminky a pokud je mají v ruce, netahají za zavedenou sondu či hadičky. „Cítí se bezpečněji, jsou klidnější a tím pádem také stabilnější a lépe prospívají,“ uvádí se v závěrech jmenovaného výzkumu.

„Moc si tohoto dárku vážíme. Víme, že členky Dámského klubu háčkují chobotničky na vlastní náklady a ve svém volném čase. Zájem o ně je v nemocnicích po celé České republice. Je tedy hezké, že šestnáct chobotniček je nyní k dispozici právě dětem narozeným ve Zlíně,“ poděkovala za zdravotnické zařízení Michaela Schneider, vedoucí Dobrovolnického centra ve zlínské krajské nemocnici, která s Dámským klubem z Kostelan nad Moravou spolupracuje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x