Přelet nad kukaččím hnízdem oslaví na scéně Slováckého divadla dva roky

Přelet nad kukaččím hnízdem hrají ve Slováckém divadle už dva roky. Foto: Marek Malůšek
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Za několik dnů, 9. listopadu, uplynou dva roky od premiéry slavné inscenace Slováckého divadla Přelet nad kukaččím hnízdem. Tu na prknech uherskohradišťské scény inscenoval Igor Stránský a byla příspěvkem k 30letému výročí sametové revoluce. Spolu s diváky si druhé narozeniny divadelníci připomenou 27. října, kdy Slovácké divadlo uvede další reprízu.

Předlohou inscenace je román amerického spisovatele Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven a především slavný film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. „Je to střet mezi svobodnou individualitou a mocenskou institucí. A vnitřní svoboda je nezcizitelná, uvedl Igor Stránský o svém režijním počinu, který popisuje příběh svobodomyslného a nespoutaného muže, jenž bojuje s absurdním řádem psychiatrické léčebny vedené nesmlouvavou vrchní sestrou.

Emocemi nabité drama zasáhlo diváky i kritiky. Ve vzácné shodě je vyhlásili nejlepší inscenací roku 2019 a velkého triumfu se dočkali i představitelé hlavních rolí Tomáš Šulaj coby Randle Patrick McMurphy a Pavlína Hejcmanová v postavě vrchní sestry Ratchedové. Oba posbírali ceny popularity i divadelních odborníků. „Když se chystám na roli, nedívám se na předlohy, které už byly dříve zpracované. A nedělal jsem to ani u Přeletu. Nevýhodou ale bylo, že jsem do té doby už viděl Formanův slavný film asi tak třistakrát, usmíval se Tomáš Šulaj při přebírání cen.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x