Přes 1600 obcí vyvěsí na radnicích na Cyrila a Metoděje moravskou vlajku

Přes 1600 obcí vyvěsí 5. července moravskou vlajku. Foto: Spolek Moravská národní obec
ZLÍNSKÝ KRAJ - I letos pořádá spolek Moravská národní obec zamoravu.eu iniciativu „Za vyvěšování moravské vlajky" na radnicích a obecních úřadech ve svátek věrozvěstů. Cílem tohoto počinu je připomínka příchodu sv. bratří Cyrila a Metoděje, patronů Moravy a spolupatronů Evropy, na Velkou Moravu a jejich civilizační přínos.

Vyvěšením vlajky Moravy chce spolek upozornit na odkaz tisícileté historické země Moravy, která je základem našeho státu. Obce tak vzdají poctu Moravě s její nezaměnitelnou kulturou, bohatou historií a tradicemi.

V tomto roce se spolku podařilo poprvé překročit magickou hranici 1600 radnic.

Okres Uherské Hradiště letos zastupuje obec Pitín v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, obec Břestek v oblasti Chřib a Tupesy proslulé tupeskou keramikou.

Ze Vsetínska vyvěsí vlajku Moravy Rožnov pod Radhoštěm, město s 16 tis. obyvateli ležící v Beskydech. Slavnou rožnovskou atrakcí je hojně navštěvované Valašské muzeum v přírodě, které bylo vybudováno v roce 1925, je tak nejstarší a největší muzeum pod širým nebem ve střední Evropě.

I Kroměřížsko má svého nového zástupce. Je jím Bystřice pod Hostýnem. Město s 8 tisíci obyvateli leží na úpatí Hostýnských vrchů, přímo pod památnou moravskou horou Svatým Hostýnem. Ve městě, kde začíná svou svatohostýnskou cestu většina poutníků, stojí za vidění především zámek s muzeem keramiky a místnostmi, které obývala rodina slavného generála Laudona.

Na Zlínsku potvrdily účast obce Nedašov na moravsko-slovenské hranici, Hostišová a Sazovice.

Na mapě s vlajkami eviduje spolek nadále téměř všechna velká moravská sídla jako Brno s jeho částmi, Olomouc, Prostějov, Přerov, Třebíč, Vyškov, Luhačovice, Znojmo, Šumperk, Blansko, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Hodonín, Moravská Třebová, Boskovice, Staré Město u Uherského Hradiště, Uherský Brod, Moravský Krumlov, Kuřim, Velké Meziříčí, Moravské Budějovice, Dačice v Jihočeském kraji. 

Moravská vlajka ve své nejužívanější podobě, slavnostní žluto-červené s erbem, jež vychází z barev schválených v roce 1848 nejvyšším samosprávným orgánem země, moravským zemským sněmem, je dnes součástí každodenního života nejen na radnicích a nejen 5. července. Stala se tradičním symbolem, který spojuje obce i veřejnost hlásící se k moravské identitě a sdílející pocit sounáležitosti k Moravě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x