Prestižní cenu Stavba roku 2023 získal KAPKA resort ze Lhoty u Vsetína

Foto: Luděk Stránský
LHOTA U VSETÍNA – Prestižní ocenění v celostátní soutěži Stavba roku 2023 získalo multifunkční sportovní centrum KAPKA resort ve Lhotě u Vsetína. Stavbu v roli generálního dodavatele realizovala otrokovická společnost PSG Construction.

Do 31. ročníku soutěže Stavba roku, který pořádala Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, bylo celkem přihlášeno 110 staveb. Do finálového kola dostalo nominaci 38 projektů, z nichž třináct obdrželo od odborné poroty hlavní cenu. KAPKA resort byl jedinou stavbou ze Zlínského kraje, který si odnesl hlavní cenu v podobě křišťálové lahve.

Cenu udělujeme za unikátní, výtvarně střídmou a zároveň efektně řešenou, funkčně promyšlenou novostavbu zimního stadionu s hotelem a dalšími prostory, která je zdánlivě nenápadnou ukrytou perlou Vsetína,“ zní hodnocení poroty, kterou tvořil architekt Jan Vrana, architektka Martina Hovořáková, profesor Zdeněk Jiran, inženýrka Renata Zdařilová a docent Jan Pašek.

KAPKA resort je ukázkou velmi zdařilého díla, které má využití pro širokou veřejnost. „Ocenění Stavba roku 2023 přijímáme s pokorou a jsme velmi rádi, že jsme ho obdrželi. Chtěl bych poděkovat projektantovi Jiřímu Žákovi, architektovi interiérů Davidu Maliňákovi, celému našemu realizačnímu týmu, a především bych rád poděkoval investorovi stavby Dušanovi Kotrlovi, bez jehož odvahy by se tato zakázka nikdy nerealizovala. Také je KAPKA resort důkazem, že když máte vizi a opravdovou chuť, můžete dokázat velké věci i bez jediné koruny dotace,“ okomentoval zisk ocenění ředitel závodu Otrokovice a člen představenstva PSG Construction David Blažek.

Multifunkční sportovní centrum KAPKA resort ve Lhotě u Vsetína zahrnuje rozmanité služby – moderní zimní stadion s celoročním mražením, hotel, restauraci, wellness, posilovnu i různé fyzioterapie. Projekt soukromého investora vznikl na podporu mládeže, profesionálních sportovců i široké veřejnosti s cílem vytvořit místo pro pohybové aktivity, trénink, relax i kvalitní gastronomii.

Srdcem multifunkčního sportovního centra je hlavní obdélníková loď s rozměry 65,50 x 36,65 m, jež zahrnuje ledovou plochu s rozměry 61 x 26 m a tribuny pro 189 sedících diváků. Hlavní nosnou konstrukci zastřešení zimního stadionu tvoří prefabrikované železobetonové předpjaté střešní vazníky délky 36 m. Zimní stadion je ze tří stran obklopen dvoupodlažními přístavbami a ze severní strany je k němu připojen jednopodlažní přístavek, v němž je umístěno wellness.

Objekt je realizován jako prefabrikovaný skelet opláštěný PIR panely s předsazenou provětrávanou fasádou a lamelovým systémem Ruukki dovezeným z Estonska. V době výstavby se jednalo o vůbec první realizaci v České republice, při které se použil tento typ fasády.

K objektu náleží i zpevněné plochy a komunikace včetně sta parkovacích míst pro klienty resortu a šesti parkovacích stání pro nabíjení elektromobilů. V exteriérové části bylo vybudováno multifunkční sportovní hřiště o ploše 1 000 metrů čtverečních se speciálním kazetovým povrchem pro in-line a další sporty.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x