Prezident republiky vyznamenal pět osobností ze Zlínského kraje

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš s pozůstalými zesnulých dobrovolných hasičů Jaroslava Fily a Marka Vrby, foto: Zlínský kraj
PRAHA, ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve Vladislavském sále Pražského hradu předal v pátek 28. října prezident republiky Miloš Zeman celkem 78 státních vyznamenání. Mezi vyznamenanými bylo také 5 osobností ze Zlínského kraje.

Prezident republiky propůjčil Řád Bílého lva vojenské skupiny I. třídy, in memoriam armádnímu generálovi Vojtěchovu Borisi Lužovi. Bývalý legionář první světové války si vyznamenání vysloužil za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

In memoriam byli vyznamenáni také dobrovolní hasiči Jaroslav Fila a Marek Vrba, kteří 15. září 2021 tragicky zahynuli při výbuchu rodinného domu v Koryčanech. Prezident oběma udělil Medaile Za hrdinství při záchraně lidských životů a značných materiálních hodnot.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel lékař Pavel Stodůlka, který se specializuje na oftalmologii a v roce 2003 ve Zlíně založil oční kliniku GEMINI, největší soukromou oční kliniku v Česku. Vyznamenání si zasloužil za zásluhy o stát v oblast vědy.

Poslední vyznamenanou byla Ivana Marie Trumpová, rodačka ze Zlína, česko-americká podnikatelka, lyžařka a modelka. Medaili Za zásluhy I. stupně, in memoriam za zásluhy o stát převzaly její děti.

„Bylo mi ctí se zúčastnit slavnostního ceremoniálu. Mezi vyznamenanými byla řada lidí s výjimečnými zásluhami o náš stát i silnými životními příběhy. Mám k nim velkou úctu. Chtěl bych také vyjádřit poděkování oceněným osobnostem ze Zlínského kraje a vyjádřit uznání a respekt i těm, kteří už mezi námi bohužel nejsou. Jejich práce, houževnatosti a obětavosti si velmi cením, jsou pro nás příkladem a motivací,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, který se slavnostního večera zúčastnil spolu se svou manželkou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x