Při autonehodě na Vsetínsku začala unikat nafta. Následky se budou odstraňovat ještě několik dní

Hasiči na Vsetínsku museli řešit masivní únik nafty z havarovaného kamionu. foto: HZS Zlínského kraje
VSETÍNSKO - Hasiči na Vsetínsku se při dopravní nehodě potýkali s únikem nafty. Palivo kontaminovalo půdu a hrozilo znečištění spodních vod. Škody se budou odklízet ještě několik dnů.

Hasiči ze Vsetína, Valašského Meziříčí a Zlína za sebou mají několikahodinový zásah. Pomáhali při likvidaci následků dopravní nehody dvou osobních vozidel a kamionu, ke které došlo v pátek 25. června kolem druhé hodiny odpoledne.

K nehodě došlo mezi Vsetínem a obcí Ústí. Řidič kabrioletu skončil v péči záchranné služby, další dva řidiči vyvázli bez zranění.

Při nehodě se kamionu, který převážel pneumatiky, protrhla jedna palivová nádrž a nafta začala unikat na silnici a do půdy kolem vozovky. Po příjezdu hasiči zjistily, že uniklo 300 litrů paliva, dalších 400 litrů se jim podařilo zachytit do barelu. Naftu na silnici hasiči zasypali sorbetem a provedli u vozidel protipožární opatření a odpojení autobaterií.

Zásadním problémem na místě nehody byl únik nafty do půdy, který se musel ihned řešit. Na místo byli přivoláni zástupci životního prostředí, kanalizací a vodovodů, protože se jednalo o ochranné pásmo vodního zdroje s pitnou vodou pro Vsetínsko a hrozila kontaminace spodních vod.

Po zhodnocení situace bylo rozhodnuto o vybagrování a odvezení části půdy, do které se nafta vsákla. V dalších dnech se s odvážením kontaminované zeminy bude pokračovat. Je také možné, že bude potřeba odstranit část povrchu vozovky, pod kterou se dostalo palivo.

V pozdních večerních hodinách byla poničená vozidla odtažena a hasiči uklidili vozovku, na které bylo velké množství použitého sorbetu a střepů a úlomků z aut.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x