Případ Světlana odkrývá příběh komunistické rezistence

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Ve foyer uherskohradišťského kina Hvězda byla symbolicky 17. listopadu v Den boje za svobodu a demokracii zahájena výstava Případ Světlana. Rozsáhlá expozice přibližuje jeden z nejdůležitějších příběhů komunistické rezistence.

Statečnost, přesvědčení, velká kariéra, ale i zklamání, zrada a tragédie. Co vlastně víme o odbojové organizaci Světlana a osudech jejích členů? S příběhem moravské organizace, osudy „Světlanářů“, ale i reprezentantů komunistické moci a dobovými archiváliemi seznamuje nová výstava ve foyer kina Hvězda.

Výstava podává obraz největší odbojové poválečné skupiny, minimálně na Moravě, která má své kořeny jak na Slovácku, tak na Valašsku a dokonce je úzce rodinně spojena s lidmi, kteří ještě žijí,” popsal výstavu ředitel Městských kin Uherské Hradiště Josef Korvas.

Výstava odpovídá také na otázky spojené s třetím odbojem – co vlastně byl, jaké měl možnosti a jaké byly paralely mezi různými politickými cíli. Mimo jiné nabídne také ukázky z unikátního filmu natočeného v roce 1947 členy partyzánského oddílu Olga.

Výstava obsahuje také spoustu nedořešených tajemství a záhad. Nabízí velký prostor nejen pro běžného diváka-občana, ale i pro školy. Proto bych rád vyzval pedagogy, aby se svými žáky výstavu navštívili,” dodal Josef Korvas.

Výstava se tematicky úzce dotýká bývalé věznice v Uherském Hradišti. V těchto prostorách byli členové Světlany mučeni, týráni, vyslýchání a mnozí i popraveni. Nejen tyto, ale i mnohé další hrůzy, které se za zdmi věznice děly, by mělo v budoucnu připomínat Muzeum totality.

Padesátá léta, kdy takovéto procesy byly součástí veřejného dění, bychom si měli připomínat a měli bychom si z nich vzít ponaučení. Když si člověk výstavu projde a zamyslí se nad osudy těch lidí, musí odejít silně zasažen,” řekl starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Součástí procesů bylo i zfanatizování veřejnosti, která posléze žádala ty nejtvrdší tresty. Rozsáhlou expozici, ze které mrazí, připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek, Městskými kiny Uherské Hradiště a Městem Uherské Hradiště.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x