Prodloužený víkend. Časné Dušičky, vzpomínky na Československo i běh na počest státního svátku

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Počasí na podtrženou jedničku, rozhodně ne to, čemu se říká dušičkový čas. Svátek zvaný Památka zesnulých připadá přesně na příští sobotu, ale například na zlínském Lesním hřbitově bylo docela plno už tento víkend. Konají se také pietní akty coby připomínka toho, že před sto lety vzniklo Československo. Chodí se taky na houby, ale rovněž tak běhá na oblíbeném provodovském běhu.

Zlínský Lesní hřbitov je plně funkční už od roku 1932. Paradoxně poté, co jej po americkém vzoru coby lesopark prosadil velkoprůmyslník Tomáš Baťa, zakladatel obuvnické, ale nejen obuvnické slávy města Zlína, stal se jedním z prvních, kteří tu byli pohřbeni.

„O tomto víkendu, v krásném podzimním počasí dorazila spousta lidí, zhruba stejný počet by sem měl zavítat i o víkendu příštím,“ říká ředitel Pohřebnictví Zlín Milan Macura.

Připomíná rovněž celou řadu známých osobností, které tu nalezly místo věčného spánku.

„Například Tomáš Baťa a jeho choť Marie. Režiséři Karel Zeman nebo Hermína Týrlová, ale mezi mnoha dalšími také ti, kteří odešli velmi předčasně. Kupříkladu hokejisté Karel Rachůnek anebo Luděk Čajka. Od roku 2021 sem lidé mohou zajít uctít i památku cestovatele, spisovatele a muže mnoha dalších profesí Miroslava Zikmunda, ten se dožil krásných 102 let,“ vypočítává Macura.

V tomto čase se také vzpomíná na vznik prvního samostatného státu Čechů a Slováků, Československo vzniklo spontánně 28. října roku 1918.

Zatímco vedení Zlína, Kroměříže či Vsetína nazdobilo pietní místa už 25. října, v Uherském Hradišti mají vzpomínku přesně po 106 letech.

„Mimo vlastního pietního aktu jsme pozvali na pondělní 18. hodinu smíšený pěvecký sbor Svatopluk, myslím, že jde o důstojnou připomínku historické události,“ nastiňuje program oslavy mluvčí města Jan Pášma.

V Provodově mají už tradičně připraven v den státního svátku oblíbený a hojně navštěvovaný Provodovský běh.

„Tratě pro děti, které mají vstup zdarma, jsou odstupňovány podle věku, další kategorie jsou pak dlouhé 5, 11 a 21 kilometrů, jde o náročný trialový běh na polních a lesních cestách,“ připomíná starosta obce Jan Talaš.

Zobrazit fotogalerii >>