Prognóza vzestupu řeky Moravy v Kroměříži je příznivější. Domov na Erbenově nábřeží evakuován nebude

Foto: Město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ - Kroměříž by neměla zasáhnout tak silná povodňová vlna z řeky Bečvy, jak se původně očekávalo. Podle dřívějších předpovědí měla hladina Moravy kvůli přítoku z Bečvy vystoupat na sedm metrů a měla opustit koryto. Povodňová vlna je však menší.

Voda se vylila u Troubek na Přerovsku, pomohlo nám i to, že se Morava vylila u Litovle na Olomoucku. Podle aktuální předpovědi meteorologů tak nastoupáme asi na 625 centimetrů, což je množství, které by mělo zůstat v korytu,“ řekl starosta Tomáš Opatrný.

Město proto nepřistoupí k evakuaci obyvatel Domova pro seniory U Moravy na Erbenově nábřeží. Budova se nachází jen několik metrů od rozvodněné řeky Moravy.

Pro řeku Moravu platí nadále třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení. Hladina se aktuálně drží kolem šesti metrů, od nedělního večera klesla asi o deset centimetrů.

Povodňová vlna z Bečvy by měla podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu do Kroměříže přijít v úterý kolem poledne,“ přiblížil Opatrný.

Přítok z Bečvy by se však podle předpovědi neměl spojit s vlnou, která dorazí do Kroměříže z horního toku řeky Moravy z Olomouce.

Povodňová komise aktuálně řeší ochranu před velkou vodou, která hrozí z řeky Moravy. „Pytle s pískem vylepšily hráz na Erbenově nábřeží, vyztužily také prostor u brány a zídky Podzámecké zahrady ve Vejvanovského ulici z důvodu, aby zadržely vodu uvnitř Podzámecké zahrady a tato nezatopila Vejvanovského ulici,“ informovalo město Kroměříž na svém webu.

Zobrazit fotogalerii >>