Projekt Otoč květináč dává plastovým nádobám druhou šanci

Foto: televize TVS
ZLÍNSKÝ KRAJ - Projekt Otoč květináč dává plastovým nádobám druhou šanci. Staré truhlíky mohou lidé odnášet do sběrných boxů v pěti hobby prodejnách a zahradnických centrech ve Zlínském kraji. 

Snížit produkci plastových odpadů, dát nové využití starým výrobkům a zajistit skutečnou recyklaci plastového odpadu, který stále více zatěžuje obce. To vše je smyslem projektu Otoč květináč, který v dubnu odstartoval ve Zlínském kraji. Staré plastové truhlíky mohou lidé odnášet do sběrných boxů v pěti hobby prodejnách a zahradnických centrech.

„Tam se ty použité plastové květináče vytřídí a ty, co jsou ještě použitelné, mohou nalézt nový život. Mohou se použít například na tvoření do škol, domovů pro seniory nebo různých sociálních zařízení. Ty, kterým už životnost končí, se zrecyklují a dostanou nový život v podobě nového květináče,“ informovala náměstkyně hejtmana Zlínského kraje pro sociální oblast Hana Ančincová.


Nápad pochází od firmy Plastia, díky které fungují sběrná místa po celé republice. Ve Zlínském kraji je zatím najdete ve Valašském Meziříčí, Starém Městě a Zlíně.


Na tento projekt máme od veřejnosti velmi pozitivní zpětnou vazbu. Chceme motivovat i další prodejce, kteří by mohli vytvořit sběrné místo. Aby bylo co nejblíže k lidem a nebyla ta sběrná místa například jen v okresních městech,“ dodala Ančincová.


Na Moravě už potvrdila zájem o nepoškozené květináče například Oblastní charita Žďár nad Sázavou, Útulek věcí a re-use centrum v Jihlavě, Základní škola Nížkov, Centrum sociální a podpůrné péče a dobrovolníci nemocnice Jihlava včetně nemocnice samotné.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->