Protesty lékařů se dotknou plánovaných operací i provozu některých ambulancí a pohotovostí

Ilustrační foto (KNTB)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Chystané prosincové protesty lékařů ovlivní také provoz ve čtyřech nemocnicích vlastněných Zlínským krajem, tedy Krajské nemocnici Tomáše Bati, Uherskohradišťské nemocnici, Kroměřížské nemocnici a Vsetínské nemocnici. Protesty se dotknou části plánované operativy, provozu specializovaných ambulancí a lékařské pohotovostní služby, dopad na zajištění akutní neodkladné péče však mít nebudou.

Společně s vedením všech našich nemocnic apelujeme na ministerstvo zdravotnictví a vládu České republiky, aby situaci neodkladně řešily a nalezly s protestujícími lékaři urychleně dohodu, která povede k ukončení protestů. Přenášení jakékoliv zátěže ze státu na kraje pro nás není akceptovatelné. Věříme, že se k tomu vláda zodpovědně a přímo postaví a začne tuto problematiku systémově řešit,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Asociace českých a moravských nemocnic zveřejnila otevřený dopis ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi a premiérovi Petru Fialovi, ve kterém některé z těchto systémových kroků popisuje a navrhuje.

Iniciovala jsem, aby byl tento dopis projednán na zdravotnické komisi Asociace krajů České republiky a výzva se dostala tam, kam má. Kraje si uvědomují zodpovědnost vůči svým občanům, řešení je však skutečně na ministerstvu zdravotnictví a na vládě. Proto je znovu vyzýváme: Řešte a vyřešte tuto situaci,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Podle Sehnalové bude mít dlouhotrvající nejistota, redukovaný provoz nemocnic a s tím související omezení dostupnosti plánované zdravotní péče za následek významný nárůst čekacích lhůt na vyšetření i plánované operace. „Rovněž bude mít významný dopad na ekonomiku nemocnic,“ pokračovala Sehnalová.

Omezení lékařské pohotovostní služby se dotkne dvou nemocnic. Službu se nepodařilo ve spolupráci s praktickými lékaři zajistit v Uherském Hradišti, kde bude lékařská pohotovost pro dospělé v prvních 14 dnech v prosinci zajištěna pouze ve víkendových provozech. Dětská pohotovost bude fungovat v plném rozsahu. Ve Vsetínské nemocnici nebude lékařská pohotovost zajištěna ve čtyřech dnech v měsíci.

V souvislosti s tím požádal Zlínský kraj praktické lékaře, aby se na provozu LPS tak, jak zákon ukládá, podíleli,“ dodala mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x