Provodov: jak vylepšit dobrou adresu?

Starosta Provodova Jan Talaš. Foto: zlin.cz
PROVODOV - Za pár dnů tam začne věhlasná provodovská pouť. To je jedna z akcí, která dělá vesnici s osmi stovkami obyvatel známou široko daleko. Ale starosta Jan Talaš a "jeho" zastupitelstvo žijí nejen touto událostí veskrze radostnou. Naopak, čeká je hodně práce. Za úkol si totiž dali "nový facelift" obce. A to tedy bude pro mladého pana starostu, mimochodem vzděláním krajinného inženýra a koníčky třeba fotbalistu, hasiče či myslivce, a jeho pomocníky pořádná dávka nasazení, práce a také shánění potřebných financí. Ale kdo má malé cíle...

Nuže, pane starosto, jak se vám (ne)líbí střed obce, kam už nějaký ten měsíc chodíte denně do práce?

Vidím dobře a je jasné, že s tím musíme něco dělat. Lidé tu desetiletí poukazují třeba na to, že nemáme chodníky. Což mají pravdu, ale chceme jít na věc komplexněji. Začneme novou kanalizací.

Vždyť kanalizaci máte…

Už v tomto pojetí, tedy kdy odvádí splašky spolu s dešťovou vodou, nestačí. Musíme vybudovat kanalizaci oddílnou, tedy rozdělit splašky a vodu. S tím souvisí i naše čistírna odpadních vod, její životnost je také na hraně. Taky musí projít zásadní renovací.

Kdy byste chtěli s budováním nové tolik potřebné kanalizace začít?

Vše nasvědčuje tomu, že to bude v průběhu roku 2025. Projektové práce jsou rozpracovány, termín bychom chtěli dodržet.

Můj pohled na silnici a na (ne)chodníky je takový jako prakticky všech místních, alarmující. Co se bude dít v tomto směru?

Jde o přímou návaznost. Když už se bude kopat do země a budovat kanalizace, využijeme toho a budeme pokračovat, našim cílem je nový silniční průtah obcí a vybudování chodníků.

Což nebude vše, když už máte ty smělé cíle, proč nepokračovat?

Zrovna vyhlašujeme architektonickou soutěž na novou tvář naší návsi. Čímž bychom chtěli dát odborné veřejnosti najevo, že je tu příležitost, která se nebude opakovat. Náves a její současný stav nás opravdu netěší, moc rádi bychom byli, aby třeba v horizontu čtyř let byla úplně jiná. Zastupitelstvo je v této snaze jednotné a navazuje tak na rozpracované dílo mého předchůdce Marka Prachaře.

Všechno zní jako pěkná vize, jenže rozpočet obce tohle rozhodně utáhnout nemůže…

Samozřejmě že ne. Ale za svým si stojíme, tvář naší vesnice se prostě změnit musí. Takže jsme zažádali o dotaci na ITI zlínské aglomerace a taky na ministerstvu zemědělství. Počítáme také s tím, že si vypůjčíme, ale tak, abychom byli schopni v rozumných dimenzích půjčené peníze splácet.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x