Průběh silvestrovských oslav byl ve Zlínském kraji poměrně klidný. Nejvíc problémů nadělal alkohol

Foto: HZS ZK
ZLÍNSKÝ KRAJ – Silvestrovské oslavy byly letos ve Zlínském kraji pro složky integrovaného záchranného systému poměrně klidné. Policisté nemuseli řešit žádnou mimořádnou událost, hasiči zasahovali u šesti požárů a operátoři zdravotnické záchranné služby přijali přes 160 volání.

Během silvestrovských oslav policisté ve Zlínském kraji nemuseli řešit žádnou mimořádnou událost, přesto si na nedostatek práce stěžovat nemohli.

Od osmé hodiny večerní do šesté hodiny ráno přijalo operační středisko Krajského ředitelství policie Zlínského kraje cca 100 oznámení. Většinou se jednalo o oznámení na používání pyrotechniky, rušení nočního klidu, přestupky proti veřejnému pořádku a občanskému soužití,“ informoval policejní mluvčí Petr Jaroš.


Policisté si posvítili také na řidiče a při kontrolách zjistili, že několik z nich usedlo za volant pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky. Prvního dopadli policisté třicet minut před půlnocí v Kroměříži.

Muž za volantem osobního automobilu nadýchal 1,97 promile. O deset minut později policejní hlídka ve Vsetíně zastavila řidiče, který nadýchal 1,92 promile. A hodinu a půl po půlnoci kontrolovali policisté osobní automobil v Zádveřicích. Řidič tohoto vozu nadýchal 2,13 promile alkoholu,“ upřesnil Jaroš.


Poklidné byly oslavy příchodu nového roku také z pohledu hasičů. Profesionální i dobrovolné jednotky vyjely v prvních hodinách roku 2024 jen k šesti požárům – ke čtyřem došlo na Uherskohradišťsku, kde hořely popelnice a pařez, a ke dvěma na Kroměřížsku, kde se vznítilo vozidlo a krabice od pyrotechniky.

Na Zlínsku a Vsetínsku nevyjeli hasiči od půlnoci do ranních hodin ani jednou. Všechny události se obešly bez zranění,“ doplnila mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Ani podle zdravotnické záchranné služby letos Silvestr ničím nevybočoval ze statistik předchozích let. Výjezdové týmy během nočních oslav zasahovaly u 110 případů a operátorky přijaly přes 160 volání.

Společným jmenovatelem mnoha výjezdů byl alkohol. „Tři osoby dohnalo požití alkoholu až k intoxikaci a jejich stav vyžadoval intenzivní péči,“ uvedli záchranáři na svém webu.

Záchranáři zasahovali u čtyř desítek úrazů a další desítku osob ošetřovali po napadení. „K mnoha z těchto úrazů by nedošlo, pokud by osoby nebyly pod vlivem alkoholu,“ pokračovali záchranáři.

Typické úrazy spojené s používáním pyrotechniky řešily posádky ZZS ZK dva. „V jednom případě šlo o chlapce, kterého pyrotechnika poranila na ruce, a druhou zraněnou byla starší žena, která byla zasažena do obličeje,“ dodali záchranáři.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x