První praktik na zkoušku v akci! Pilotní projekt Zlínského kraje odstartovala studentka z Velehradu

foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – První studentka v pondělí zahájila sérii stáží mediků u praktických lékařů v rámci pilotního projektu Zlínského kraje Praktikem na zkoušku. Studentka Helena Vaňková z Velehradu studuje na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, teď ale svůj týden strávila v ordinaci ve Starém Městě.

Ráno odběry krve, antigenní testy nebo vyšetření na streptokoka. Tak začíná mladá studentka Helena Vaňková svůj den na stáži v ordinaci ve Starém Městě. Celý týden se podílí na chodu ordinace díky pilotnímu projektu Zlínského kraje Praktikem na zkoušku.

„Během dne jsem s paní doktorkou a pokud se objeví zajímavý nález, se svolením pacienta ho sama vyšetřím. Na stáž jsem se přihlásila, abych si rozšířila obzory a teorii z knížek si prověřila v praxi,“ vysvětlila studentka s tím, že po škole by ráda zůstala pracovat v regionu, kde se narodila.

Během týdenní stáže ji čekaly preventivní a zdravotní prohlídky, kontroly hypertoniků nebo vyřízení potvrzení zdravotní způsobilosti k řízení.

„Praktické lékařství dnes není jen o napsání receptu a léčení chřipky, v péči máme nekomplikované diabetiky, hypertoniky, rozšiřuje se spektrum screeningových programů, které v ambulanci provádíme. Sbírat zkušenosti z praxe je pro studenty a začínající lékaře velmi cenné,“ říká lékařka Beata Pavlíková, u níž je studentka pátého ročníku všeobecného lékařství na praxi.

Hejtmanství chce prostřednictvím projektu Praktikem na zkoušku vzbudit zájem mladých mediků o praktické lékařství. Do prvního ročníku těchto stáží se přihlásilo celkem 12 studentů. Vybírat si mohli z 10 ordinací napříč celým krajem. Helena Vaňová tento projekt odstartovala v ordinaci ve Starém Městě, další šestice praktiků na zkoušku nastoupí během prázdnin do Zlína, tři do Kroměříže a dva budou sbírat zkušenosti v Uherském Hradišti.

„Ve Zlínském kraji máme aktuálně 336 praktických lékařů a zhruba čtyřicet procent z nich je starších šedesáti let. Nutně potřebujeme vzdělávat mladou generaci, abychom měli náhradu za odcházející kolegy. To je důvod, proč jsme ve spolupráci s praktickými lékaři spustili tento projekt,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Olga Sehnalová.

Zlínský kraj podporuje primární péči například financemi do projektu zaměřeného na vzdělávání budoucích praktických lékařů. Přispívá tak školitelům z řad praktiků, od kterých se mladí lékaři učí a získávají potřebnou praxi.

Na nepříznivou věkovou strukturu lékařů reagovalo hejtmanství taky zřízením dotačního programu na vybavení nových ordinací tam, kde některá z nich zanikla, nebo lékař ohlásil ukončení praxe. Kraj tímto způsobem podporuje taky ambulance dětských lékařů, zubařů nebo ambulantních dětských psychiatrů. Letos začal podporovat taky přímo mladé lékaře, kteří se připravují na obor praktické lékařství.

--> --> --> --> -->