První pravá slivovice. Znalec Rudolf: nesmí škrábat v krku

Sezona pálení tradičního moravského destilátu je tady. Foto: Rudolf Maňas
VIZOVICE - Tento symbol Valašska a Moravy vůbec patří k našemu kraji od nepaměti. Pěstitelé švestek mají vždycky jednu důležitou starost. Totiž, jak vyjde kvas a jaký bude výsledný produkt. Zlíňané Rudolf a Marie Maňasovi patří k prvním, kteří mohou po ochutnání čerstvé pálenky říci, že se povedla.

„Tohle je opravdu snad letošní první várka s nově dozrálých plodů, ale pozor, pálíme i kvasy z loňska, které lidé prostě zapomenou a uvědomí si, že je nutno vyprázdnit bečky, protože dozrály nové švestky,“ vypráví páleničářka z Vizovic Eliška Navrátilová.

Její portfolio posledních hodin v moderním zařízení je docela pestré. „Voněly tu hrušky, mirabelky, předtím meruňky, broskve, taky jablka,“ prostě je toho dost, letošní švestky ovšem poprvé,“ konstatuje usměvavá paní.

„Bude to tím, že jsem si před časem pořídil zajímavou ranou odrůdu, správný název je čačanská lepotica, původem je ze Srbska,“ vypráví zkušený pěstitel Rudolf Maňas. Letos ho potěšilo osmnáct litrů pálenky. „Je 49 procentní, být silnější, už by škrábala v krku. My dáváme před extra silou spíše přednost lahodnosti a to se, jako každý rok, snad povedlo,“ těší se pracovitý muž na ochutnávku.

Pálenice v kraji už leckde jedou na plné obrátky. Hlavní nápor nastane někdy v říjnu, až budou mít kvasy za sebou povinnou zhruba šestitýdenní zrající lhůtu. Švestek se urodilo na východě Moravy poměrně hodně, teď ale bude záležet na tom, jak budou sladké, tedy jaká bude cukernatost.

„Já to vidím vcelku optimisticky, ale na druhou stranu se nedomnívám, že by mělo jít o nějakou rekordní sezónu,“ přidává svůj pohled na věc páleničářka Eliška Navrátilová. Ta ročně vyrobí hektolitry pálenky z modrofialového ovoce. Nuže, jak je na tom s jejím pitím? 

„Asi vás trochu zklamu, piji jen tehdy, když je deset pod nulou a metr sněhu,“ dává odbornice nevšední tečku za setkáním s prvními letošními „slivovičníky.“ .

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x