Psí park ovládl první ročník Vaší Kroměříže

foto: město Kroměříž
KROMĚŘÍŽ – Projekt Psí park jednoznačně ovládl hlasování o návrzích v participativním rozpočtu Vaše Kroměříž. První ročník tak vyhrál s 1 314 hlasy. Druhé místo vybojoval projekt na zvelebení areálu Žlíbek v Těšnovicích. Oba návrhy čeká realizace v příštím roce.

První ročník Vaší Kroměříže má svého vítěze. Je jím projekt na postavení psího parku. První ročník participativního rozpočtu s přehledem vyhrál s 1 314 hlasy. Na druhém místě skončil záměr na zkrášlení výletiště Žlíbek v Těšnovicích s 211 hlasy.

„Oba tyto projekty budou v příštím roce realizovány. Ještě jednou bych rád poděkoval všem občanům, kteří se zapojili do Vaší Kroměříže. Díky za to, že vám budoucnost Kroměříže není lhostejná,“ řekl starosta města Tomáš Opatrný.

Lidé mohli o vítězi hlasovat při prezentaci projektů na konci října a potom celý listopad na webu Vaší Kroměříže. Toho využilo 970 respondentů. Své hlasy udělovali třem projektům. Právě na třetím místě skončil návrh na postavení víceúčelového altánu na Hanáckém náměstí. Ten nasbíral 102 záporných hlasů. Lidé totiž mohli v rámci hlasování udělovat dva kladné a jeden záporný hlas.

„Víceúčelový altán získal negativní hlasy, veřejnost si ho nepřeje. Rada proto rozhodla, že tento projekt město realizovat nebude,“ říká Opatrný.

Vítězný park pro psy vznikne v kroměřížské lokalitě Pekelce. Oplocené prostranství, kde budou moct pejskaři své čtyřnohé miláčky volně vypustit, bude vybavené pergolou s lavičkou, pumpou s pítkem, psím pisoárem a taky herními prvky.

Druhý projekt, který čeká v příštím roce realizace, se týká už zmiňovaného výletiště Žlíbek. Jde o místo, kde se konají kulturní a společenské akce. Cílem je pořízení nových unimo buněk, které nahradí ty stávající s kuchyňkou a zázemím.

„Smyslem participativního rozpočtu je snaha vtáhnout obyvatele do dialogu o utváření místa, kde žijí, snaha ukázat lidem, jaké jsou možnosti města a jak se mohou na jeho tvorbě podílet,“ uvedl tiskový mluvčí Kroměříže Jan Vondrášek.

Projekty navrhované do Vaší Kroměříže by měly mít hodnotu od 50 do 500 tisíc korun. Podmínkou potom je, že musí být realizované na území města. Může tak jít o návrhy, které vedou k úpravám veřejných prostor, zeleně, zřizování volnočasových areálů a prvků nebo o investiční a stavební akce ve veřejném prostoru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x