Psychiatrická nemocnice v Kroměříži hledá dobrovolníky, kteří budou přinášet radost skrze zábavu

foto: Psychiatrická nemocnice v Kroměříži
KROMĚŘÍŽ – Psychiatrická nemocnice v Kroměříži chce rozšířit řady dobrovolníků. Ti jsou nepostradatelnou pomocí, která povzbuzuje zdejší pacienty, přináší dobrou náladu a pomocí zábavy šíří radost. Přidat se do jejich řad je přitom velmi jednoduché.

„Vždycky když vejdu na oddělení cítím, jak se na mě pacienti těší. Mám radost z toho, když vidím, jak je povzbudí vyrábění, hraní her nebo jen obyčejné povídání. Člověk skrze to získává nový náhled na život,“ popisuje Pavla, která jako dobrovolnice Psychiatrické nemocnice v Kroměříži pravidelně několikátý měsíc navštěvuje seniorky na getontopsychiatrickém oddělení. Je jedním z patnácti dobrovolníků, kteří ve spolupráci s centrem ADRA navštěvují pacienty na šesti odděleních.

„Dobrovolníci většinou chodí za lidmi, kteří jsou osamělí, nenavštěvují je blízcí nebo je vidí nepravidelně a potřebují povzbudit. Spektrum možných činností je pak široké – od povídání, procházek, předčítání knížek, společného luštění křížovek, hraní deskových her, doprovodu na mši, po zpěv, vyrábění či cvičení jógy pro seniory,“ popisuje koordinátorka dobrovolníků Ivana Šišková.

Kroměřížská psychiatrická nemocnice je největší svého druhu ve Zlínském kraji. Patnáct dobrovolníků je tak celkem malé číslo a v plánu je proto jejich řady rozšířit o další zájemce.

A co je potřeba k tomu, aby se z člověka stal dobrovolník? „Základem je mít motivaci a chtít pomáhat. Je důležité být starší 18 let, mít čistý trestní rejstřík a mít čas věnovat se alespoň hodinu týdně dobrovolnické činnosti. Posléze už je postup snadný,“ popisuje Šišková.

Zájemci po krátkém pohovoru absolvují vstupní vzdělávání a potom už mohou začít dobrovolničit. Při svých prvních návštěvách na odděleních navíc mohou využít jak podpory vedení konkrétního oddělení, vrchní sestry nebo koordinátorky dobrovolnické činnosti.

„K dispozici mají také pravidelné skupinové a individuální supervize, kde se na nás mohou s čímkoli obrátit,“ líčí Ivana Šišková.

Podle náměstka kroměřížské nemocnice Stanislava Juřeny je pomoc dobrovolníků neocenitelná. „Jsme velmi vděční za každého dobrovolníka, který věnuje svůj čas a energii pacientům. Pomozte i Vy proměnit životy potřebných a zároveň obohaťte ten svůj. Přidejte se k nám,“ vyzývá potencionální zájemce o dobrovolničení.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x