Ptačí chřipka je ve Zlínském kraji. Potvrzena byla v malochovu slepic v Újezdci u Luhačovic

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve středu 4. ledna byla ve Zlínském kraji potvrzena ptačí chřipka, a to u pěti slepic v malochovu v Újezdci u Luhačovic. Kvůli zamezení šíření nebezpečné nákazy vydala Státní veterinární správa mimořádné veterinární opatření pro obce v ochranném pásmu.

Ohnisko bylo potvrzeno v malochovu drůbeže v obci Újezdec u Luhačovic. Chovatel nahlásil úhyn pěti slepic z celkového počtu sedmi kusů,“ uvedla tisková mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

V místě nákazy provedli veterinární inspektoři šetření, přijali opatření proti šíření nákazy z hospodářství a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5.

Nákazová situace je podle Státní veterinární správy velmi vážná. Jen během prosince bylo v České republice vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. Tempo, jakým nová ohniska nákazy přibývají, stále zrychluje.

Apelujeme na všechny chovatele, aby dodržovali platná veterinární opatření. Jakékoliv podezření nákazy či úhyny v chovech je nutné neprodleně hlásit krajské veterinární správě,“ řekla Ličková.

V polovině loňského prosince vydala Státní veterinární správa mimořádná veterinární opatření s platností pro chovatele v celé České republice. Zakázáno je chovat drůbež pod širým nebem a nařizuje umístit chované ptáky do budov v hospodářství. Chovatelé, u kterých není možné chovanou drůbež trvale uzavřít, musí alespoň omezit venkovní prostory, do nichž má drůbež přístup a v maximální míře minimalizovat kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky.

Za porušení mimořádných opatření hrozí vysoké pokuty. U fyzických osob může sankce činit až 100 000 korun a u právnických osob, tedy firem, až 2 000 000 korun,“ uzavřela Soňa Ličková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x