Radek Doležel vyzývá ekology k jednání

Radek Doležel po podpisu memoranda o spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR. Foto: Zlínský kraj
ZLÍN - Náměstek hejtmana Zlínského kraje Radek Doležel vyzývá ekologické spolky k jednání. Důvodem je realizace dálnice D49.

Zlínský kraj chce jednat s ekologickými spolky, které napadají povolování dálnic. Proto kvůli tomu uzavřel memorandum s Ministerstvem dopravy České republiky, kterým chce urychlit budování důležité dálnice D49. Její výstavba je totiž pozastavena už od roku 2010, kdy probíhala realizace prvního úseku z Hulína do Fryštáku.


„Tímto bych chtěl k jednání vyzvat pana Miroslava Macha z Egerie, pana Miroslava Patrika z Dětí Země, pana Josefa Drexlera, pana Ivo Kováře ze Spolku pro ekologii, pana Pavla Pečeňu z Vizovických vrchů a paní Ivu Lauterkrancovou,“ uvedl náměstek hejtmana

Zlínského kraje pro oblast dopravy Radek Doležel, který chce, aby tito jmenovaní definovali své požadavky týkající se ochrany životního prostřední právě v souvislosti s výstavbou dálnice D49.


„Chtěl bych jim nabídnout řešení, která budou v našich možnostech, jako je vybudování biotopu nebo třeba průchodů pro žáby a hady pod dálnicí. Těch možností je velká spousta a pokud to bude v mých silách, rád bych jim vyhověl,“ nastínil Radek Doležel možnosti, jak by se dalo ekologickým aktivistům vyhovět.

Zlínský kraj i Ministerstvo dopravy ČR považují výstavbu dálnice D49 za prioritní projekt rozvoje dopravní infrastruktury v České republice. Jedná se totiž o významnou mezinárodní tepnu, která umožní další propojení Česka se Slovenskem a která se má stát součástí Rýnsko-dunajského koridoru. Radek Doležel věří, že společné setkání s ekology bude přínosné a konečně rozhýbe realizaci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x