Radní Blahová jednala s dobrovolníky, kraj jim dává 800 tisíc

Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Radní Zlínského kraje pro sociální oblast Michaela Blahová jednala se zástupci akreditovaných dobrovolníků. Zlínský kraj dal letos historicky nejvyšší částku na jejich podporu ve výši 800 tisíc korun, řekla serveru Zlin.cz Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

S Blahovou se sešli zástupci organizací, které na území regionu zajišťují různé formy akreditovaného dobrovolnictví. Patří mezi ně například Adra, Salesiánský klub mládeže, Samari, Charita Luhačovice, Charita Uherské Hradiště, Charita Uherský Brod, Maltézská pomoc, Adorea-dobrovolnické centrum Vsetín a Diakonie Českobratrské církve evangelické Vsetín. „Zlínský kraj podporuje akreditované dobrovolnictví prostřednictvím vlastního dotačního programu, na který se nám v letošním roce podařilo uvolnit historicky nejvyšší částku, a to 800 tisíc korun,“ připomněla Blahová.

Práci dobrovolníků oceňuje „Velmi si vážím jakékoliv formy dobrovolnické práce, ať už se jedná o dobrovolnictví akreditované či neakreditované. Oceňuji to, že na území Zlínského kraje působí hustá síť dobrovolnických organizací, která vzniká samovolně a spontánně z vnitřní potřeby lidí věnovat část svého času a energie pro druhé,“ řekla Blahová.

Dobrovolníci se věnují dětem, osamělým seniorům nebo třeba lidem hospitalizovaným v nemocnicích. „Vždy je důležité, aby se i jim dostávalo podpory například formou školení a supervize nebo pojištění, na což dobrovolnické organizace využívají dotační programy Zlínského kraje. Tento odborný přístup je charakteristický právě pro akreditované dobrovolnictví,“ objasnila Mráčková.

Blahovou těší, že se u nás začíná zvyšovat prestiž dobrovolnictví. „Vyspělost společnosti se totiž projevuje právě tím, jak funguje dobrovolnictví, a v řadě zemí je dokonce dobrovolnická služba zohledňována při obsazování pracovních pozic. Tento altruistický aspekt bývá posuzován se stejným zřetelem, jako je vzdělání nebo předchozí kariérní zkušenosti, protože říká o člověku, zda-li je zralý vracet společnosti to, co dostal,“ řekla Blahová.

Zajímavostí je podle ní narůstající počet dobrovolníků z řad seniorů, a to nejen k dětem na doučování, ale i k ostatním seniorům k předčítání, doprovodu nebo jen tak k popovídání.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x