Rallysprint Kopná si podmanil mladík Cais, druhý byl veterán Kostka

SLUŠOVICE – Šestadvacátý ročník Rallysprint Kopná si podmanil Erik Cais. Pilot z Fryštáku ve voze Ford Fiesta R5 na oblíbené trati porazil celkově druhého Tomáše Kostku o necelých deseti vteřin. Třetí skončil další regionální pilot Miroslav Jakeš ve Škoda Fabia R5.

Jednadvacetiletý talent Cais se vrátil na české tratě po téměř dvouměsíční pauze způsobené postcovidovým syndromem. V úvodu deštěm zkrápěnou Kopnou vyhrál suverénním způsobem, kraloval od začátku do cíle.

„Bylo jasné, že se celý den pojede vysoké tempo. Povedly se mi poslední dvě rychlostní zkoušky. Po prodělané nemoci je to pro mě ještě náročné zejména psychicky. Člověk neví, co má čekat a fyzicky jsem také ještě oslabený a není to zcela v pořádku. Bylo to vítězství po náročném boji a panuje v týmu spokojenost. Soustředíme se dále především na mistrovství Evropy,“ prohlásil v cíli letošní vítěz, který jel ve voze s Jindřiškou Žákovou.

Druhé místo obsadil čtyřnásobný vítěz Kopné Tomáš Kostka. I když největší favorit nepřidal do sbírky další trofej, stříbrnou pozici bral.
„Překvapilo by mě, kdybych tady vyhrál popáté. V autě jsem dlouho neseděl, nemám natrénováno. Postupně jsme se dostávali do tempa a celkově jsem spokojený s výsledkem. Ráno jsem se trápil s brzdami, ale přes den se to zlepšilo. Podmínky byly velmi náročné, ale tratě jsou vždy velmi zrádné a náročné,“ řekl šestatřicetiletý Kostka.

Třetí byl vítěz posledního ročníku Miroslav Jakeš.
„Byl to krásná a extrémně těžká Kopná. Tratě se tady příliš nemění, ale počasí bylo zrádné a konkurence velká. Mohlo to být i lepší, kdyby nepřišly chyby. Ale to je rallye, tady to vyšlo Erikovi, nám zase minule. Máme prioritu velký mistrák, rallysprinty zřejmě jezdit nebudeme,“ upřesnil jednatřicetiletý jezdec stáje Samohýl Škoda Team.

V pořadí rallysprintového šampionátu a hodnocení dvoukolek vyhrál Lumír Firla, s odstupem deseti vteřin skončil Michal Vaňhara (oba Peugeot 208 R2), třetí příčku obsadil Michal Srb (Citroën C2 R2).

V hodnocení šampionátu historiků slaví prvenství Petr Němec (LADA VFTS). Favorizovaný Vlastimil Neumann na voze Ford Escort RS Cosworth odstoupil ze soutěže z vedoucí příčky na předposlední rychlostní zkoušce kvůli poloose. K dobru měl téměř minutový náskok.

Konečné pořadí:
1. Cais / Žáková (Ford Fiesta R5) 39:44.8
2. Kostka / Kučera (Škoda Fabia Rally2 Evo) + 9.6
3. Jakeš / Machů (Škoda Fabia R5) + 20.1
4. Grzyb / Poradzisz (Pol. Škoda Fabia Rally2 Evo) + 46.2
5. Březík / Krajča (Škoda Fabia R5) + 51.6
6. Semerád / Hovorka (Škoda Fabia Rally2 Evo) + 59.2
7. Stříteský / Persein (Škoda Fabia R5) + 1:26.4
8. Vlček / Jugasová (Hyundai i20 R5) + 1:30.3
9. Štajf / Rajnoha (Volkswagen Polo Gti R5) + 1:53.8
10. von Thurn und Taxis A. / Ettel (Něm., Škoda Fabia Rally2 Evo) + 2:03.0

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x