Realizační tým fotbalového Slovácka doplnil na pozici asistenta Jan Baránek

Jan Baránek. Foto: 1. FC Slovácko
UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Realizační tým fotbalového Slovácka má novou posilu. V roli asistenta bude nově působit Jan Baránek, který přišel z Baníku Ostrava.

Že mi Martin Svědík zavolá, jsem vůbec nečekal. Pro mě bylo rozhodování jednoduché. První věcí byl fakt, že mě Martin Svědík v minulosti trénoval. Na to období vzpomínám moc rád. A když se podívám na jeho trenérskou kariéru, tak je úspěšná, což já chci taky,“ řekl s úsměvem Jan Baránek.

Baránek se těší nejen na spolupráci s hlavním koučem Svědíkem, ale i nové prostředí. „Taťka se v Uherském Hradišti narodil, nějaké kořeny a rodinu tady mám. Babička pochází z Jarošova, takže ještě nějaké tetičky tady jsou,“ říká s úsměvem Baránek, který byl v roce 2014 vyhlášen Fotbalistou roku v kategorii Talent roku. Kvůli zranění však musel profesionální hráčskou kariéru pověsit na hřebík.

Měl jsem vleklé problémy s kolenem a asi po roce, co jsem nehrál, jsme to s lékaři po dohodě ukončili. Po konci v Plzni jsem začal u nás v Dolním Benešově trénovat mládež. Později mě oslovili lidé z Baníku Ostrava, abych šel do jeho mládežnické akademie. Kývl jsem a působil u dorostu,“ vzpomíná Jan Baránek.

Po třech letech u dorostu se Baránek posunul k ligovému týmu Baníku, kde strávil dva a půl roku. „Spolupracoval jsem se třemi trenéry. Kromě Luboše Kozla to byli také Ondra Smetana a Pavlem Vrbou, když nepočítám Tomáše Galáska, který byl hlavní trenér jenom krátce,“ popisuje Baránek, který na Slovácku doplní asistenta Josefa Muchu a Jana Palinka.

V kádru A-týmu Slovácka je nyní dvacet dva hráčů a tři brankáři. „Já chci být nápomocný při tréninkovém procesu, při zápasech. Nic měnit nechci. Nastavené je to dobře. V Ostravě jsem byl zvyklý pracovat s mladými kluky, kterým jsem se snažil radit, povzbudit je, když nenastupovali pravidelně. Chtěl jsem, aby i když nehráli, makali pořád naplno, přidávali si a i volný čas obětovali tréninku,“ pokračuje Baránek, který bere jako samozřejmost nutnost pracovat s daty a moderními technologiemi.

Tyto věci jsou součástí fotbalu delší dobu. Ještě když jsem hrával, tak nás zajímalo, kdo kolik naběhal a podobně. Teď se to posunuto ještě někam jinam. Důležitá je intenzita, další atributy. Dneska už každý trenér pracuje s daty a statistikami. Žádným specialistou ale na tyto věci nejsem. Chci se věnovat všemu. Hlavní bude, abychom se v realizačním týmu všichni shodli, poslední slovo však vždycky má hlavní trenér. Chci si však říct svůj názor a být třeba i oponentem,“ dodává Baránek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x