Tradiční valašská vánočka. Recept na největší vánoční klasiku od pekařek z Velkých Karlovic musíte vyzkoušet

Foto: Resort Valachy
VELKÉ KARLOVICE – Chcete u štědrovečerní tabule zazářit neodolatelnou křehkou vánočkou, ale nevíte, jak na to? V Resortu Velké Karlovice pořádají pravidelné kurzy pečení, kde vás zkušené pekařky zasvětí do tajů valašské kuchyně. Pokud ale nemáte čas ani prostor, recept na tradiční valašskou vánočku najdete i zde!

Vánoce bez vánočky si u nás umí představit jen málokdo. Na Valašsku dokonce toto tradiční české jídlo nechybělo ani na stolech těch nejchudších a váže se k němu celá řada tradic.

Připomínat má Ježíška v peřince a původně ji hospodyně pekly v noci z 23. na 24. prosince, tedy na Štědrý den. Do těsta často přidávaly peníz, a kdo z rodiny jej ve své vánočce našel, ten měl být nadcházející rok nejen bohatý, ale také štědrý a zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích, jež tady pořádá pravidelné Kurzy pečení vánočky.

Ty navazují na zdejší oblíbené kurzy pečení valašských frgálů a vy se naučíte, jak upéct křehkou a chutnou vánočku podle vyzkoušeného receptu.

Recept pekařek z Resortu Valachy na tradiční valašskou vánočku:

Na jednu vánočku potřebujeme: 500 g hladké mouky, 385 g másla, 180 g mletého cukru, 3 vejce, 40 g vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, špetku soli, citronovou (případně i pomerančovou) kůru z bio plodů, rozinky (nejlépe namočené v rumu, ale pozor, můžou těsto „zašednout“), vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dl rumu

Na vánočku si rozhodně nakupte kvalitní suroviny, opravdu se na nich nevyplatí šetřit. Myslete také na to, že je dobré nechat suroviny, které se skladují v lednici, nějaký čas před pečením aklimatizovat třeba na kuchyňské lince, aby získaly pokojovou teplotu,“ radí Pavla Stoklasová.

Postup:

1. Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že droždí rozdrobíme do větší misky a přilijeme asi 100 ml vlažného mléka – pozor: ne horkého! Přidáme lžíci cukru a mouky, vše promícháme a počkáme pár minut, až kvásek vzejde.

2. Do velké mísy nasypeme prosátou mouku, zbytek mletého cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.

3. Těsto vypracujeme pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy. Chvíli to trvá, ale rozhodně se vyplatí dát si s vypracováním těsta práci.

4. Do vypracovaného těsta na závěr přidáme ostatní suroviny – rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, a pokud chceme mít vánočku skutečně bohatou, můžeme přidat i nastrouhanou pomerančovou kůru.

5. Hotové těsto necháme asi 20 minut odpočinout, až vykyne.

6. Těsto rozdělíme na 6 bochánků a necháme je ještě chvíli podkynout.

7. Z bochánků vyválíme stejně dlouhé prameny, položíme je pěkně vedle sebe a začneme plést. Vždy svrchu dolů zleva doprava až k tomu poslednímu – jinak se prameny vytahují a mění délku. Vánočku přeneseme na plech, potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí.

8. Vánočku ještě necháme cca jednu hodinu nakynout a pak pečeme při 165 °C přibližně 25 minut.

Tajný tip Pavly Stoklasové:

Po upečení vánočku ještě potřeme směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dl rumu, 30 g vanilkového cukru a 100 g mletého cukru), necháme ji úplně vychladnout a můžeme krájet.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x