Registrované partnerství můžete od 1. ledna uzavřít i na kroměřížské radnici

Ilustrační foto (svatba.cz)
KROMĚŘÍŽ - Novela zákona, která bude účinná od 1. ledna příštího roku, zavádí některé významné změny v oblasti činnosti matriky. Jednou z těch větších je, že vstupovat do registrovaného partnerství bude nově možné u všech matričních úřadů v ČR, tedy i v Kroměříži.

„Dosud je lidé mohli uzavírat jen u několika určených matričních úřadů, většinou v sídlech krajů,“ uvedla vedoucí oddělení matriky Kateřina Lučanová. Novela také mění správní poplatky na úseku matrik.

Například za vydání stejnopisu rodného, oddacího či úmrtního listu nebo dokladu o registrovaném partnerství občan nyní zaplatí 100 korun, po novém roce bude muset zaplatit 300 Kč. Stejnou částku, tedy 300 korun, místo stávající stokoruny bude stát vydání povolení změny příjmení cizojazyčného nebo na dřívější příjmení. Vydání povolení změny příjmení hanlivého nebo směšného přijde místo nynějších 100 korun na 200 korun. „Povolení změny jména nebo příjmení v ostatních případech bude stát místo stávající tisícikoruny 3000 korun,“ doplnila Lučanová.

Mění se i sazba za doslovný výpis z matriční knihy formou fotokopie matričního zápisu. Za první stránku se bude platit 30 korun a za každou další deset korun. Prodraží se i uzavření manželství mezi snoubenci nebo vstup do registrovaného partnerství osobami, z nichž pouze jeden člověk má trvalý pobyt na území České republiky. Od ledna 2024 takoví zájemci zaplatí 3000 korun místo nynějších 2000 Kč. Na 3000 korun přijde také vydání povolení uzavřít manželství nebo vstoupit do registrovaného partnerství mimo úřadem určené místo či dobu. Dosud lidé za jiné místo nebo čas platili 1000 korun. Naopak, od poplatku bude osvobozena změna příjmení partnera na příjmení druhého partnera za trvání registrovaného partnerství osob stejného pohlaví.

Neslyšící, hluchoslepí nebo němí lidé, například snoubenci nebo rodiče dítěte u určení otcovství, nově nebudou muset na své náklady zajišťovat k jednání na matrice úředního tlumočníka – úřad jim ho zajistí sám. Zákon také zjednodušuje určení otcovství k dítěti narozenému v takzvané ochranné lhůtě, kdy dává možnost uzavřít tzv. trojdohodu. „Týká se to případů narození dítěte v době mezi zahájením řízení o rozvodu a třístým dnem po rozvodu manželství. Matka dítěte, její bývalý manžel a muž, který tvrdí, že je otcem dítěte, mohou učinit prohlášení o otcovství na matrice. Dosud to šlo pouze u soudu,“ dodala Lučanová.

Další změna se týká změny jména a příjmení nezletilého dítěte. Dosud byl nutný souhlas dítěte staršího patnácti let, tato hranice se od ledna 2024 snižuje na 12 let. Novela zakazuje změnu příjmení nezletilého na příjmení poručníka nebo pěstouna, a to ani se souhlasem rodičů dítěte. Zákon také dává budoucím rodičům možnost volit pro své děti zdrobnělá a domácká jména, například Honza nebo Kačenka. V případě změny pohlaví se u změny jména a příjmení už nepovede správní řízení, změna bude možná jen na prohlášení.

Manželé také budou moci i později učinit prohlášení před kterýmkoliv matričním úřadem, že jeden z nich bude ke společnému příjmení na druhém místě připojovat příjmení, které měl před uzavřením manželství.

Zdroj: město Kroměříž

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x