Rehabilitaci pacientů usnadní ve Vsetínské nemocnici špičkové motodlahy

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
VSETÍN - Celkem tři špičkové přístroje v hodnotě bezmála půl milionu korun pomáhají nově pacientům Vsetínské nemocnice při pasivní pohybové terapii v lůžku. Dvě motodlahy využívá ortopedie při rehabilitaci po výměnách kolenního kloubu a dalších zákrocích či úrazech, třetí pak chirurgické oddělení, serveru Zlin.cz to za Vsetínskou nemocnici řekla Lenka Plačková.

Přístroje opakovaně pohybují kolenním kloubem pacienta v rámci předdefinovaného rozsahu pohybu. „Jsou pohodlně nastavitelné dálkovým ovládáním s využitím přednastavené karty. Mají rovněž samostatnou konstrukci pro převážení přístroje z místa na místo, takže odpadá pracné přemísťování motodlahy personálem na lůžko, jak tomu bylo u dřívějších typů, které jsme měli na oddělení,“ uvedla Irena Srbová, vrchní sestra ortopedického oddělení Vsetínské nemocnice.

Motodlahy Artromot K1 se snaží navrátit noze její funkci v plném rozsahu, zaručují anatomicky i fyziologicky správný pohyb, aby nedocházelo k vykloubením nebo ke zhoršení aktuálního zdravotního stavu. Rozsah pohybu je nastavitelný podle potřeb pacienta, u kolenního kloubu v rozsahu až 120 stupňů. Regulovatelná je rychlost i délka pauzy mezi jednotlivými pohyby.

Využití nových přístrojů ve Vsetínské nemocnici je velké, ročně je na oddělení hospitalizováno bezmála 1 500 pacientů. K dispozici mají moderní, elektricky polohovatelná lůžka, odpovídající vybavení mají rovněž odborníci na operačních sálech. Při operačních výkonech využívají moderní artroskopickou věž nebo vakuové míchání cementu pro cementování výplní při náhradách velkých kloubů.

Ve Vsetíně se realizují náhrady kyčelních a kolenních kloubů, ale také drobných kloubů ruky. V rámci péče o pacienty používají zdravotníci nové, moderní metody a postupy. Před několika lety provedli jako první v České republice operaci částečné náhrady kolenního kloubu s použitím nového instrumentária, kdy pracují se speciálními šablonami vyrobenými pacientovi přímo na míru s pomocí 3D tisku. Odborníci na ortopedii rozšířili rovněž spektrum miniinvazivních artroskopických operací.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x