Rekonstrukce Ploštiny dostala v prestižní soutěži zvláštní cenu

Foto: MJVM
PLOŠTINA – Zrekonstruovaný komplex na Ploštině získal zvláštní cenu v prestižní soutěži Stavba roku. Soutěž už 31 let vyhlašuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky, aby ocenila mimořádné osobnosti a projekty oboru.

V rámci zářijového nominačního večera soutěže, při němž bylo vyhlášeno 38 finalistů soutěže, název Ploštiny nezazněl. O to větším překvapením byla před několika dny výzva organizátorů, aby byli zástupci Muzea jihovýchodní Moravy, které je správcem Ploštiny, přítomni i na slavnostním předávání cen.

Z nejistého očekávání se nakonec vyklubala zvláštní cena za celospolečenský přínos rekonstrukce komplexu na Ploštině, kterou předal řediteli muzea první místopředseda Senátu ČR Jiří Drahoš,“ informovala Silvie Lečíková z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Pořadatelé soutěže jako důvod pro udělení tohoto ocenění uvedli „…mimořádný celospolečenský přínos, forma představení a podoba ztvárnění expozice Tragédie na Ploštině.“ Mimořádná pozornost byla podle organizátorů věnována architektonické i designové podobě stavby i celé expozice.

Nic lepšího se nám po těch osmi letech komplikací, problémů a neuvěřitelných zásahů nemohlo stát. Chci poděkovat všem firmám, které se na tom podílely, od projektu až po interiéry. Především ale patří dík mým úžasným, neuvěřitelným kolegům z muzea, kteří to odmakali,“ nechal se na slavnostním večeru slyšet ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

Radost z ocenění měla také radní Zlínského kraje pro oblast školství a kultury Zuzana Fišerová. „Za sebe i Zlínský kraj jsem velmi potěšena, že Ploština kromě jiných pozitivních hodnocení byla takto významně oceněna i v komunitě renomovaných architektů a stavařů. Je to opravdu velký a ojedinělý úspěch. Je to další rozměr ocenění pro kombinaci skvěle zpracovaného expozičního obsahu s unikátním architektonickým pojetím této stavby,“ sdělila Zuzana Fišerová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x