Rekonstrukce sokolovny začne v roce 2022. Nejdřív přijde na řadu park Mezivodí

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Hulín)
HULÍN - Rekonstrukce sokolovny bude zahájena na konci roku 2022. Důvodem pro posunutí termínu je současný prudký růst stavebního materiálu a prací, který souvisí s pandemií koronaviru. Město Hulín se proto rozhodlo vyčkat na uklidnění situace a část připravených finančních prostředků využít pro realizaci jiných záměrů, například v parku Mezivodí nebo na ulici Záhlinická.

Rekonstrukce sokolovny bude z hlediska nákladů největší investicí radnice za posledních 20 let. Předpokládaná cena měla dosáhnout celkové výše cca 120 milionů korun. Ve výběrovém řízení, které město zrealizovalo, ale zněla nejnižší – a vítězná nabídka na 128 milionů bez DPH. 

„Potkalo nás to, co v současnosti všechny investory či stavebníky. Ceny letí strmě vzhůru. Kvůli výsledku výběrového řízení jsme svolali poradu městských zastupitelů, na které jsme se dohodli, že za této situace rekonstrukci sokolovny nezahájíme a vyčkáme na uklidnění situace a pokles cen, ke kterému by mělo dojít,“ sdělil Roman Hoza, starosta Hulína.

Odklad termínu zahájení stavby samotný projekt nijak neohrozí. Je připraven po všech stránkách, včetně financování, v jeho rámci Hulín využije i získanou státní dotaci ve výši 14 a půl milionu korun. O zahájení prací koncem roku 2022 už nyní radnice jedná se stavební firmou, která zvítězila ve výběrovém řízení.

Rekonstrukce promění zchátralou sokolovnu v moderní multifunkční centrum. Uživatelům nabídne tři sály, kavárnu, zcela nové sociální a technické zázemí, v těsné blízkosti objektu bude parkoviště pro cca 50 automobilů. Součástí projektu jsou i technologie šetrné k životnímu prostředí jako jsou například rekuperace vzduchu, což je zpětné získávání tepla, s klimatizací pro vytápění a výměnu ovzduší, nebo fotovoltaická elektrárna o výkonu 18,81 kWp pro výrobu elektrické energie a s možnosti dodávání přebytku elektrické energie do sítě. 

Odklad zahájení stavby umožní radnici zrealizovat jiné projekty, které by kvůli finanční náročnosti rekonstrukce sokolovny přišly na řadu až později. Týká se třeba další etapy modernizace parku Mezivodí. V plánu je zde postupně opravit a vybudovat nové chodníky, opravit povrch silnice a vybudovat zcela nové veřejné osvětlení.

Počítá se i s přístavbou sociálního a technického zázemí v areálu koupaliště, novým dětským hřištěm, klidovou zónou pro seniory a rozsáhlými parkovými a sadovými úpravami,“ upozornil Roman Dutkevič, vedoucí Odboru rozvoje města a životního prostředí hulínské radnice. 


„Po dalších investicích v parku Mezivodí veřejnost volá, jde o velmi využívaný prostor, který mají občané rádi. Jsme nyní v situaci, kdy bychom mohli zamýšlený záměr zrealizovat,“ ujistil Roman Hoza.

V parku Mezivodí už byla letos dokončena jedna významná investice, a to vybudování kurtů pro tenis, volejbal a další míčové sporty. Zbudovat nové sportoviště se podařilo i díky dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve výši 5 890 000 korun, která pokryla 70 procent nákladů, jejím příjemcem byl Sportovní klub Spartak Hulín. Zbytek potřebné částky uhradilo město ze svého rozpočtu.

Kromě investice v parku Mezivodí město zvažuje například také opravu chodníku na ulici Záhlinická. „Je dost poničený, oprava je tedy rozhodně na místě,“ nepochybuje místostarosta města Jiří Schaffer. Dodal, že i na tuto akci se město pokusí zajistit dotaci, a to pravděpodobně ze Státního fondu životního prostředí.

Pro letošní rok připravila hulínská radnice k realizaci celou řadu investic. Před dokončením je druhá etapa revitalizace sídliště Družba II, během které se podařilo kompletně opravit komunikace, chodníky, parkovací místa, veřejné osvětlení, zeleň a dětské hřiště. Došlo také na instalaci dvou sad podzemních kontejnerů na tříděný odpad. Náklady přesáhly částku 10 milionů korun, ze kterých 4,2 milionu korun pokryla dotace od státu.  

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x