Rekordní sezona na holešovském zámku. Největší zájem byl o výstavu korunovačních klenotů

Výstavu českých korunovačních klenotů navštívilo 7 tisíc lidí. Foto: putovnivystavy.cz
HOLEŠOV – Rekordních 22 tisíc návštěvníků si v roce 2022 našlo cestu do holešovského zámku. Výjimečné návštěvnosti nahrálo zejména prodloužení sezony o několik měsíců a sázka na lahůdky, jako byly české korunovační klenoty nebo výstava panenek.

Výstavní sezona v Holešově vždy začínala v červnu a končila v září, letos ale organizátoři pozvali první návštěvníky do galerijních prostor už na začátku dubna. Následovala standardní letní nabídka, která cílila na rodiny s dětmi, a poté v září pokračovala nabídka vlnou podzimních výstav. Zatímco do konce srpna se na výstavy přišlo podívat patnáct tisíc lidí, od září do konce listopadu to bylo dalších sedm tisíc.

A co návštěvníky do Holešova táhlo? „V dubnu a květnu to byla výstava podle populárního českého Večerníčku Krysáci, začátkem května otevřel zámek ohromnou výstavu sběratelských panenek Aleny Dynkové, v červnu následovala Hravá věda a na začátku prázdnin tradiční přehlídka regionálních výtvarníků Letní iluze,“přiblížila náplň výstav PR manažerka Městského kulturního střediska Holešov Dana Podhajská.

Současně se v zadní části zámku otevřely prostory pro holešovské muzeum a jeho galerii a od května až do počátku adventu doporučovaly výstavy 100 let muzejnictví v Holešově, Obrazy Františka Růžičky, Obrazy Benjamina Waltera, Hejtmanský meč Jana z Rottalu a Dobrovolní archeologové na východním Kroměřížsku.

Co do počtu návštěvníků byla ovšem v roce 2022 nejúspěšnější právě podzimní výstava České korunovační klenoty… na dosah, kterou mohli návštěvníci za zvýhodněné vstupné kombinovat s výstavou Malba, sklo, design a zmíněnými výstavami muzea. Prohlédlo si ji necelých sedm tisíc lidí.

V historii zámeckých výstav se podobnému úspěchu těšila v roce 2015 výstava obrazů Zdeňka Buriana Z prvohor na Divoký západ. Vidělo ji necelých devět tisíc lidí, tato výstava však trvala o dva měsíce déle než výstava replik korunovačních klenotů,“ upřesnila Podhajská.

Je to velmi dobrý výsledek, ale současně velký závazek do budoucna. Pečlivě připravujeme plán na rok 2023, a dokonce na rok 2024,“ řekl k výsledkům Karel Adamík, ředitel holešovského kulturního střediska, které výstavy organizuje.

Na jaké výstavy v roce 2023 se veřejnost může těšit, však nechce prozradit ani on, ani vedoucí produkce Jana Slovenčíková. „Neradi bychom předbíhali. Jsme příspěvková organizace města a zásadní pro nás je schválení rozpočtu na příští rok. Teprve poté se ukáže, zda všechny vize můžeme opravdu realizovat,“ vysvětlila na závěr.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x