Řím v podání delegace Zlínského kraje: setkání s papežem Františkem, prezentace Cyrilometodějské stezky i UTB

foto: archiv EKSCM, Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ, ŘÍM – Minulý týden zavítala delegace ze Zlínského kraje do italského Říma. Čtyřdenní program zahrnoval jednání s italskými partnery v cestovním ruchu, prezentaci Univerzity Tomáše Bati i audienci u papeže Františka. Důležitou roli sehrálo také představení projektu Evropské kulturní stezky svatých Cyrila a Metoděje před zástupci deseti evropských velvyslanectví při Svatém stolci.

Nabitého programu v italském hlavním městě Římě se ve středu zúčastnil taky hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Po setkání s papežem Františkem na Svatopetrském náměstí jsme absolvovali prezentaci Cyrilometodějské stezky před zástupci velvyslanectví při Svatém stolci ze Slovenska, Polska, Rakouska, Bulharska, Rumunska, Řecka, Severní Makedonie, Srbska, Černé Hory a Chorvatska. Někteří z nich okamžitě projevili zájem o další prezentace v jejich zemích a vyjádřili zájem o spolupráci,“ uvedl hejtman.

Zástupci kraje po jednání s velvyslanci navštívili baziliky sv. Praxedy a sv. Klementa. S nimi už totiž kraj aktivně spolupracuje na propagaci Cyrilometodějské stezky.

Během čtyřdenního programu navštívila zlínská delegace taky radnici Metropolitního města Říma. Tam se setkala s místostarostou Pierluigi Sannou a dalšími hosty.

„Máme za sebou řadu jednání i podpis dohody o spolupráci mezi Zlínským krajem a právě touto italskou provincií. Ta se od 1. června stala oficiálním členem Sdružení Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje, stejně jako město Aquileia a polská Akademie Supraska. Pro Cyrilometodějskou stezku je to zcela mimořádný úspěch. Na římské radnici jsme také jednali o možnosti vytvoření značení stezky v samotném Římě a vyvedení směrem na sever metropole,“ vysvětlil náměstek hejtmana a předseda Sdružení Evropské kulturní stezky svatých Cyrila a Metoděje Lubomír Traub.

Kromě projektu stezky ale přišla při jednání řeč taky na možnou spolupráci v oblasti kosmického průmyslu ve vztahu k Moravskému leteckému klastru a Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Delegace navštívila i římskou inovační platformu Lazio Innova a Centrum pro pozorování země Evropské vesmírné agentury ve městě Frascati. Prostor k prezentaci tady dostala zlínská univerzita se svými plány, které má společně s vedením Zlínského kraje v oblasti dalšího rozvoje materiálového vývoje právě pro letecké a kosmické aplikace.

Zástupci italské strany, přesněji federace turismu, projevili zájem například o podporu podniků a cestovního ruchu v Česká republice a Itálii. Rádi by vytvořili střednědobý plán společných aktivit. Ty by se mohly týkat mimo jiné Svatého roku 2025, významného jubilea katolických věřících. Jednání se ale zaobírala i kybernetickou bezpečnostní, vinařstvím, zemědělstvím nebo potravinářským průmyslem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x