Rizikové pacienty začali ve Vsetínské nemocnici léčit monoklonálními protilátkami

Foto: Vsetínská nemocnice
VSETÍN – Ve Vsetínské nemocnici byly prvním hospitalizovaným pacientům s covidem-19 aplikovány monoklonální protilátky, které dokážou zabránit těžkému průběhu nemoci. Od čtvrtka 18. listopadu se tento typ léčby začal podávat v ambulantním režimu také dalším pacientům.

Aplikace monoklonálních protilátek REGN-COV2 představuje nový způsob léčby a prevence onemocnění covid-19. Určen je k podání osobám, které se nakazily covidem-19 a je u nich vysoké riziko těžkého a komplikovaného průběhu onemocnění. To mohou být například pacienti obézní, s chronickým onemocněním jater, ledvin, cukrovkou, pacienti se závažným onemocněním plic, vysokým tlakem, rakovinou a další.

„Ve čtvrtek 18. listopadu zahájíme v naší nemocnici podávání monoklonálních protilátek REGN-COV 2. Léčbu doporučí lékař v případě, že pacient splňuje indikační kritéria. Kapacitně jsme schopni zvládnout 2 pacienty denně,“ říká náměstek pro léčebnou péči Martin Metelka a dodává, že monoklonální protilátky se budou podávat ve 3. patře v pavilonu „H“ ve vyčleněných prostorách lůžkového oddělení v době do 15 hodin.

Lék se podává do žíly formou infúze a ve většině případů jeho aplikace pomáhá ke zmírnění příznaků nemoci covid-19. Důležité je včasné podání léku, nejpozději do 10 dnů od prvních příznaků. Aplikace monoklonálních protilátek nevyžaduje hospitalizaci pacienta, jejich podání trvá hodinu, další hodinu pak musí pacient setrvat na pozorování pod dohledem zdravotnického personálu pro případ nežádoucí reakce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x