Rodina z Holešova se přiotrávila oxidem uhelnatým. Muž skončil na urgentním příjmu

Ilustrační foto (ZZS ZK)
HOLEŠOV – Velice napilno měl dnes nad ránem záchranářský tým z Kroměříže, který byl vyslán do domácnosti v Holešově. Tam podle prvotních informací muž utrpěl úraz hlavy, žena měla bolesti hlavy a zvracela. Následně vyšlo najevo, že viníkem byl unikající oxid uhelnatý.

Po příchodu posádky do místnosti se ihned aktivovalo čidlo CO, které mají záchranáři u sebe. „Zdravotnický tým tak okamžitě začal v místnosti větrat a vyvádět pacienty, včetně jejich syna, který spal v jiné místnosti, z domu ven,“ informovala mluvčí ZZS ZK Gabriela Netopilová Sluštíková.

Operační středisko následně požádalo dispečink krajských hasičů o součinnost a vzhledem k většímu počtu postižených osob dispečerka vyslala na místo také další zdravotnickou posádku z Bystřice pod Hostýnem.

Všichni pacienti měli zvýšenou hodnotu CO. Zdravotnické týmy po jejich nezbytném zajištění v rámci přednemocniční neodkladné péče odvezly ženu k dalšímu vyšetření a ošetření na interní příjem Kroměřížské nemocnice, syna předaly zdravotníkům tamního dětského oddělení a muže transportovaly na urgentní příjem Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně,“ přiblížila Netopilová Sluštíková.

S přicházející zimou a topnou sezonou záchranáři každoročně v tomto období evidují zvýšený počet výjezdů k pacientům intoxikovaným právě oxidem uhelnatým. „Ten v domácnostech obvykle vzniká špatným spalováním, nejčastěji u karmy v koupelně, plynového kotle nebo kamen,“ vysvětlila Netopilová Sluštíková s tím, že nejrizikovější bývá právě zimní období, respektive topná sezona.

Zásadní nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Snadno, velmi rychle a nepozorovaně tak dochází k jeho zvýšené koncentraci a následné otravě v domácnostech.

Příznaky otravy jsou přitom velmi nespecifické. Projevit se může nevolností, zvracením, bolestí hlavy, závratí nebo celkovou slabostí. Výjimkou není ani porucha koordinace pohybů a v horších případech ztráta vědomí. V rámci první pomoci je zásadní zavolání na tísňovou linku 155 a pokud to situace dovolí, co nejčasnější evakuace postiženého ze zamořeného prostoru,“ uzavřela mluvčí krajských záchranářů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x