Rok 2022 byl pro Slovácké divadlo velice úspěšný. Nechce ale usnout na vavřínech

Foto: Slovácké divadlo
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Premiéry, festivaly, ceny, nadšené ohlasy diváků i kritiků. Takový byl uplynulý rok 2022 ve Slováckém divadle. Vedení divadla ani samotní herci však v žádném případě nechtějí usnout na vavřínech a už teď vymýšlí pro své diváky další nezapomenutelné zážitky.

Poté, co jsme se dva roky potýkali s covidovou krizí, je pro nás největší radostí, že se k nám diváci vracejí a jsou nadšenější, než kdykoliv předtím,“ těší herce a mluvčího uherskohradišťské scény Josefa Kubáníka.

Slovácké divadlo uvedlo v roce 2022 celkem šest premiér: Tři sestry, Lichožrouti, Kočka v oreganu, Limonádový Joe, Cyrano z Bergeracu, a také Vosu, díky které po covidu opět ožila Malá scéna.

Na začátku roku 2022 se odborná veřejnost na festivalu Zaráz jednomyslně shodla na tom, že zdejší ansámbl je v mimořádné kondici, a po celý rok se nám dařilo tento názor potvrzovat: díky tomu se současné Slovácké divadlo těší mimořádnému zájmu a velkému respektu. Což je potěšující, ale i zavazující,“ říká umělecký šéf divadla Lukáš Kopecký. 

Slovácké divadlo se loni zúčastnilo ještě dalších čtyř festivalů. Prokletí nefritového škorpiona se stalo jednou ze sedmi nejlepších komedií republiky v rámci Grand festivalu smíchu, Tři sestry bodovaly u diváků i kritiků na festivalech Setkání Stretnutie ve Zlíně, Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové a Divadelní svět Brno.

Padám na zadek před kolegy ze Slováckého divadla,“ napsal bezprostředně po zhlédnutí Tří sester ředitel Národního divadla Brno a ředitel tamějšího festivalu Martin Glaser. Ovace sklízela i Její pastorkyňa na největším festivalu u nás, Divadlo v Plzni.

Herec Tomáš Šulaj se dočkal své už desáté nominace na Cenu Thálie, tentokrát za roli Jidáše v oceňované rockové opeře Jesus Christ Superstar. „Radost bych měl i potřicáté, ten pocit se neomrzí,“ uvedl rekordman mezi nominanty. Spolu s ním se do širší nominace mezi deset nejlepších muzikálových herců probojoval i Tomáš David za ztvárnění Ježíše.

I když byl rok 2022 pro Slovácké divadlo mimořádně úspěšný, nehodlá usnout na vavřínech. Už teď vymýšlí další zážitky, které divákům, jak říká slogan letošního roku, rozbuší srdce.

Uznání a respekt dodává zdravé sebevědomí, ale platí, že následné ráno člověk začíná znovu od nuly,“ zamýšlí se pokorně umělecký šéf Lukáš Kopecký. „Neznám moc jiných profesí, v nichž by lidé museli usilovat o pochvalu a dokazovat, že obstojí. V tomhle je divadelní život krutý a zároveň úžasný. Nehoním se za nějakou metou, spíše myslím na to, že divadlo je takové, na jakého diváka myslí. A naši diváci jsou zkrátka nejlepší na světě,“ potvrzuje Lukáš Kopecký.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x