Rozbor vody v Bečvě potvrdil nadlimitní výskyt nebezpečného niklu

Foto: nase-voda.cz
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Už ne kyanid, ale „jen“ karcinogenní nikl v nadlimitním množství. Takové jsou poslední výsledky rozboru vody v řece Bečvě, které oznámila serveru Zlin.cz mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Radka Nastoupilová, bývalá mluvčí ANO a současná členka RRTV za ANO.

Výsledky rozborů vody z Bečvy, které v místě vyústění odpadních vod z areálu Tesla Rožnov ve Valašském Meziříčí – Juřince odebrali v úterý 27. října odpoledne inspektoři ČIŽP, prokázaly zvýšené množství niklu. Výsledky podle inspektorů nepotvrdily zvýšený obsah kyanidů.

„Jsem si plně vědom, že zatím nemáme křížovou kontrolu, tedy výsledky námi odebraných vzorků. Ale vzhledem k tomu, že jsme veřejnost upozornili na nebezpečí, které by mohlo hrozit, považuji za nutné už nyní všechny uklidnit zprávou, že v řece není jedovatá látka. Jakmile budeme mít výsledky rozborů dalších vzorků, budeme veřejnost informovat,“  snažil se uklidnit veřejnost Robert Stržínek, starosta Valašského Meziříčí za hnutí ANO.

Nikl není podle zprávy ČIŽP pro člověka významně toxický, ale patří mezi možné karcinogeny, je rozšířeným kožním alergenem a opakovaný kontakt s ním nebo i požití může vyvolat přecitlivělost a alergické reakce. Toxicita je pro některé vodní organismy poměrně vysoká a z tohoto důvodu je jeho přípustná koncentrace v povrchových vodách přísněji limitována, než v pitné vodě.

Kromě inspektorů ČIŽP odebírali na místě vzorky zaměstnanci Vodoprávního úřadu Valašské Meziříčí i hasiči. Inspekce předala vzorky k rozborům akreditované laboratoři Povodí Moravy v Brně, pro Vodoprávní úřad Valašské Meziříčí je testují v laboratoři Vodovody a kanalizace Vsetín, hasiči je předali chemické laboratoři ve Frenštátu pod Radhoštěm.

„Česká inspekce životního prostředí nyní pokračuje v šetření příčiny a zdroje kontaminace, ve spolupráci s vodoprávním úřadem monitoruje řeku a vzájemně si vyměňuje informace s ostatními složkami. Dosud nebyly potvrzeny žádné úhyny ryb. Na základě kompletních a křížových výsledků rozborů určíme další postup inspekce. Kompletní analýzy a hodnoty rozborů vody nebudeme blíže komentovat, protože jsou důležité pro další šetření, které inspekce následně povede,“ řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Otázka Kdo řeku Bečvu otrávil kyanidem, zůstává i po víc jak měsíci od ekologické havárie stále nezodpovězená. A to navzdory slovům ministra životního prostředí Richarda Brabce: „Věřím, že kriminalisté viníka během krátké doby odhalí a ten bude exemplárně potrestán,“ která pronesl ministr za ANO 25. září, pět dní poté, co jedovatý kyanid, který zabil desítky tun ryb a mnoho dalších vodních živočichů, někdo do řeky vypustil.

Podle analýz biochemika Marka Petřivalského z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci může být viníkem valašskomeziříčská chemička Deza patřící do holdingu Agrofert ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše. Svůj odborný názor vysvětluje a zdůvodňuje podrobně například na serveru Ekolist.cz.

Závěry olomouckého přírodovědce ale vedení Agrofertu odmítá a ústy svého mluvčího vzkázalo veřejnosti, že pokud by Deza úhyn ryb v Bečvě zapříčinila, postavila by se k věci čelem a nic by neskrývala.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x