Rožnov kvůli rekonstrukci silnice přesadí 24 stromů

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Rožnovská radnice se chystá přesadit celkem 24 stromů (23 habrů a jeden javor), které se budou stěhovat od silnice I/35 na nové místo. Většina stromů se přesune na hřbitov Láň, některé se přesadí na ulici Kulturní. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí rožnovské radnice Marek Havran.

Stromy se musí přesunout kvůli chystané rozsáhlé rekonstrukci hlavního tahu městem – silnice I/35, kterou plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Přesadba se uskuteční ve druhé polovině března tohoto roku. Po rekonstrukci bude na místo vysazeno nové stromořadí.

Z celkového počtu 24 listnatých stromů – 23 habrů a jednoho javoru, které se budou přesazovat, půjde většina na stejné místo. Jedná se o stromy v úseku silnice I/35 mezi střední zemědělskou školou a galerií Crears na straně za silnicí dále od Bečvy.

Dvacet stromů se přesadí na hřbitov Láň. Tři stromy půjdou na ulici Kulturní do lokality nad restaurací Lázy. Zbylý javor bude pokácen a později nahrazen. „Po dokončení plánované rekonstrukce silnice I/35 pak bude na místo vysazeno nové stromořadí. V tuto chvíli nelze vyloučit, že rekonstrukce silnice proběhne až v roce 2021, ale přesazení stromů letos na jaře za vhodných klimatických podmínek zvyšuje šanci, že se všechny ujmou na nových stanovištích, kde už zůstanou,“ řekla místostarostka Rožnova Kristýna Kosová.

Přesazení více než dvacítky listnatých stromů se chystá na druhou polovinu března. „Přesadbu bude dělat odborná firma, která s podobnými projekty má zkušenosti,“ doplnil Oldřich Filip, zahradník Městského úřadu Rožnov.   

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x