Rožnov pod Radhoštěm je již podruhé vítězem celorepublikové soutěže Obec přátelská seniorům

Město Rožnov pod Radhoštěm je již podruhé vítězem celorepublikové soutěže Obec přátelská seniorům. Foto: Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Město se opět může chlubit titulem obce nejvíce přátelské k seniorům. V konkurenci desítek měst z celé České republiky obsadilo v kategorii obcí s počtem obyvatel od 12 do 25 tisíc skvělé první místo. Odměnu ve výši téměř 1,5 milionu korun investuje radnice do dalších aktivit směřujících k aktivizaci seniorů.

Město Rožnov pod Radhoštěm zvítězilo ve své kategorii v soutěži Ministerstva práce a sociálních věcí Obec přátelská seniorům. V konkurenci dalších desítek měst z celé republiky získal Rožnov již podruhé první místo. Dotace není na investiční, ale tzv. měkké aktivity a zaměřují se tak na mezigenerační soudržnost, na prevenci a osvětu sociálního vyloučení seniorů, na ochranu seniorů, tak i na jejich aktivní život.

I nadále budou pokračovat aktivity zaměřené na mezigenerační soudržnost, v rámci kterých senioři žákům v základních školách ukazují různá, už zapomínaná řemesla nebo dohlížejí na bezpečné přecházení přes přechody u škol. Dětem v mateřských školách pak senioři předčítají pohádky.

Některé aktivity budou přesunuty do on-line prostředí. Mezi ně patří přednášky na ochranu seniorů, vzdělávání seniorů se zaměřením na zdravý životní styl nebo na psychologii stárnutí a také poznávání míst ve městě s komentářem průvodce. Díky poskytnuté dotaci bude od září do prosince 2021 rozšířen provoz Senior taxi do 16 hodin. Ten mohou využívat držitelé „Rožnovské seniorské karty“.

Rozdělili jsme seniory na tři skupiny a pro každou z nich jsme zvolili jiné typy aktivit. První skupina je aktivně-aktivní, jsou to převážně lidé, kteří jsou čerstvě v důchodu, mohou předávat své zkušenosti a hledají spíše společenské a aktivní vyžití. Druhou skupinou jsou aktivně-pasivní senioři, kteří potřebují prodloužit dobu, po kterou budou soběstační. Pro ně jsou připraveny například přednášky či služby jako je Senior taxi, které je zaveze, kam bude potřeba. Třetí skupinou jsou pasivně-pasivní, což jsou senioři s obtížnou pohyblivosti nebo jsou závislí na pomocí druhé osoby. Pro tuto skupinu jsou připraveny například reminiscenční výlety. Senioři se budou moci podívat například na místa, která vzhledem k svému zdravotnímu stavu již léta navštívit nemohli a zavzpomínat si. Příkladem může být třeba výlet na Soláň,“ popsal aktivity místostarosta Jan Kučera.

Slavností předání výhry na Ministerstvu práce a sociálních věcí by mělo proběhnout v září tohoto roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x