Rožnov pod Radhoštěm řeší zvyšující se zálohy za energii

ilustrační obrázek: archiv zlin.cz
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – V posledním roce se občané města, kteří jsou napojení na centrální zdroj tepla, setkali se skokovým navyšováním záloh za teplo. Od 1. ledna 2023 by sice mělo dojít k zastropování cen zemního plynu a následnému snížení ceny tepelné energie, město však hledá způsoby, jak občanům pomoci zvládnout nynější finanční situaci.

Občané Rožnova pod Radhoštěm, kteří jsou napojeni na centrální zdroj tepla ze společnosti ENERGOAQUA, a. s. se potýkají se skokovým zvyšováním záloh za teplo. I když se čeká snižování ceny tepelné energie od začátku nového roku, občané potřebují pomoc teď. Město tak hledá způsoby, jak jim od vysokých záloh odpomoci.

„Cena energií je zásadním problémem jak pro město, tak i pro jeho občany. Hned v prvních dnech na úřadě jsme se rozhodli konat a sjednali jsme si schůzku se zástupci společnosti ENERGOAQUA, a.s. Jako město sice nemůžeme ovlivnit finální částku, kterou bude společnost odběratelům účtovat, ale chtěli jsme znát důvody zvýšení záloh a tvorbu ceny tepelné energie. Tyto ceny jsou dle vyjádření zástupců bedlivě kontrolovány Energetickým Regulačním Úřadem. Podle informací budou ceny v následujících letech klesat, za což jsem rozhodně rád,“ uvedl starosta města Jan Kučera.

Od 1. října byly občanům, kteří jsou napojeni na centrální zdroj tepla, zvýšeny zálohy za tepelnou energii na 2 717 korun za GJ včetně DPH.

 „Při konečném vyúčtování by v letošním roce částka za tepelnou energii neměla překročit 1 750 Kč za GJ včetně DPH. Rozhodně dobrou zprávou je také zastropování cen zemního plynu, které by mělo nastat k 1. lednu 2023. Poté by mělo dojít ke snížení ceny tepelné energie, která by neměla překročit částku 1 500 Kč za GJ včetně DPH. V následujících letech je predikován ještě větší pokles ceny,“ uvedl Lukáš Trčka ze společnosti ENERGOAQUA, a.s.

Město také nabízí pomoc občanům, kteří se snaží získat příspěvek na bydlení. Ten může mnoha rodinám v současné finanční situaci velmi pomoci.

„V tomto týdnu proběhne ještě schůzka se zástupci Úřadu práce k doplnění informací, ovšem již nyní se mohou občané města obrátit na náš sociální odbor, kde jim pracovnice pomůžou s dokumenty, které je potřeba si pro žádost připravit,“ uvedla místostarostka města Markéta Blinková. O příspěvek je možné požádat osobně na Úřadu práce nebo online na webových stránkách.

Město současně nabízí pomoc lidem, kteří chtějí ušetřit energii v rodinných domech a uvažují o alternativních zdrojích energie. K tomuto účelu byla zřízena takzvaná Energoporadna. Zaměřuje se na pomoc s energetickými úsporami a dotační problematikou.

„Již ve středu 2. listopadu máme připravenou besedu na téma Jak ušetřit v době drahých energií. Přednáška je určena především pro předsedy bytových domů, ale zúčastnit se může kdokoliv. Téma je to přinejmenším aktuální a rozhodně přínosné,“ upřesnil místostarosta města Tomáš Gross.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x