Rožnovanka nakažená koronavirem prý postupovala správně

Ilustrační foto (Foto: Pixabay)
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V Rožnově pod Radhoštěm byl v pondělí 9. března oznámen první případ onemocnění koronavirem (COVID-19) ve Zlínském kraji – jde o 42letou ženu, která se v sobotu 7. března vrátila s rodinou z Itálie. Žena postupovala přesně dle platných nařízení a momentálně je v domácí karanténě, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí rožnoské radnice Marek Havran.

V rožnovských školách i školkách platí mimořádná hygienická opatření a ředitelé důsledně vyžadují dodržování všech preventivních pokynů. Kvůli nim v pondělí 9. března v Rožnově pod Radhoštěm zůstalo v karanténě 25 dětí a dva učitelé. Obdobná opatření jako školy a školky přijali již dříve všichni velcí zaměstnavatelé ve městě včetně městského úřadu.

Dle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví z pátku 6. března mají všichni, kdo se vrátili z Itálie od 7. března dále, povinnost kontaktovat lékaře a absolvovat odběr. Na základě toho se podařilo odhalit první případ onemocnění koronavirem (COVID-19) ve Zlínském kraji – jde o 42letou ženu z Rožnova pod Radhoštěm. „Ihned jsme aktivně kontaktovali nadřazené orgány s dotazy na informace a s nabídkou naší součinnosti,“ sdělil starosta Rožnova Radim Holiš. Dle informací z pondělí žena měla lehčí příznaky. „A tím, že spadla do kategorie lidí, kteří měli nařízenou karanténu, jí byl udělán odběr, který vyšel pozitivně. Tímto bychom chtěli říci, že paní udělala všechno správně. Kontaktovala krajskou hygienu, byl udělán odběr, který potvrdil pozitivní výsledek. Žena zůstala v domácí karanténě,“ dodal Radim Holiš.

Žena z Rožnova pod Radhoštěm, jenž byla v pondělí odpoledne v pořadí 33. nakaženou osobou v ČR, byla v Itálii se svou rodinou, konkrétně s manželem a jedním dítětem. „Vrátila se v sobotu 7. března, o den později jí byl udělán odběr, který vyšel pozitivně. V rámci možností je alespoň dobrou zprávou fakt, že v Itálii nebyla s cestovní kanceláří, ale po vlastní ose a po návratu domů nebyla v kontaktu s dalšími lidmi. Nyní je již v karanténě, nebyla jí navržena hospitalizace. Odběr bude proveden také zbývajícím dvěma členům rodiny, kteří byli v Itálii se zmiňovanou ženou,“ upřesnil místostarosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera.

V Rožnově pod Radhoštěm mezitím po týdenních jarních prázdninách v pondělí 9. března začalo vyučování ve všech sedmi základních školách (u pěti z nich je zřizovatelem město Rožnov) a čtyřech mateřinkách (u všech je zřizovatelem město Rožnov). „Dle mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví z pátku 6. března je v Rožnově od pondělí 9. března v nařízené domácí karanténě 24 žáků základních škol a jedno dítě z mateřinky, a také dva zaměstnanci škol. Provoz všech našich školských zařízení je plně zachován. Klademe na ředitele škol velký důraz, aby vyžadovali maximální dodržování hygienických opatření. Samozřejmostí je jakýkoliv další návrat z Itálie řešit okamžitým kontaktováním krajské hygienické stanice a nástupem do 14denní karantény,“ dodal starosta Radim Holiš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x