Rožnovská radnice chce zatočit s nepřizpůsobivými občany

Očista laviček na náměstí. Foto: Město Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Rožnovská radnice řeší v posledních týdnech problémy ve veřejném prostoru, zvláště pak na náměstí, kde se pohybují nepřizpůsobiví jedinci. Ti často popíjejí alkohol, narušují veřejný pořádek a svým nevhodným chováním pohoršují kolemjdoucí.

V Rožnově pod Radhoštěm je aktuálně evidováno asi 30 osob bez přístřeší, z tohoto počtu však většina z nich využívá pomoci sociálních služeb a zůstává tak mimo povšimnutí občanů. Nicméně část osob viditelně znepříjemňuje ostatním lidem pobyt na náměstí a v jiných částech města. Městská policie však musí jednat v mezích zákona a není možné nepřizpůsobivé osoby např. vyvést z města, jak někteří občané města navrhují.

Děláme kontroly hlídkovou činností a reagujeme na porušení Obecně závazné vyhlášky, která zakazuje požívání alkoholu na náměstí. Osoby, které narušují veřejný pořádek či vykazují známky veřejného pohoršení, jsou z místa vykázány a v případě potřeby převezeny na záchytnou stanici,“ popsal situaci ředitel městské policie Aleš Pilař.

Vedení města se však rozhodlo přistoupit i k dalším opatřením, která by měla urychlit zlepšení současné situace. „Během tohoto týdne zřídíme místo preventisty pro náměstí, který bude aktivně pracovat s touto cílovou skupinou a dohlížet na dodržování veřejného pořádku,“ informoval starosta Rožnova Jan Kučera.

V tomto týdnu již proběhla očista laviček na náměstí, která se bude opakovat v pravidelných intervalech. Dále chce radnice při vstupu na náměstí umístit informační tabule s osvětovým charakterem, aby byli návštěvníci informováni o situaci a možnostech pomoci.

Současně se zaměříme na prodejce na náměstí a v okamžiku, kdy bude zjištěno, že těmto podnapilým osobám alkohol prodávají, je jedním z možných postihů, v rámci správního řízení, zveřejnění jména tohoto obchodníka,“ pokračoval Kučera.

Cílem města je omezit poskytování financí těmto osobám, které by mohly být následně použity na nákup alkoholu. „Pokud obyvatelé města nebo návštěvníci dají těmto lidem peníze a alkohol, prohlubují jejich problémy a poškozují tím také okolí. Jedná se o začarovaný kruh problémů. Pokud už někdo chce pomoci, tak ať je přesměruje na naše sociální služby, které se specializují na pomoc této cílové skupině,“ dodal na závěr ředitel společnosti Elim Vsetín Miroslav Ildža.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x