Rožnovská zařízení pro bezdomovce opět prokázala svou potřebnost

Foto: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Denní centrum a Noclehárna Rožnov také v roce 2019 prokázaly svou potřebnost a jasnou smysluplnost své existence. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí města Marrek Havran.

Denní centrum, které sídlí ve třetím patře budovy Městské policie Rožnov, v uplynulém roce pomohlo 52 klientům, z toho 29 osob je přímo z Rožnova pod Radhoštěm nebo okolí. Noclehárna Rožnov Elim nabídla pomoc 41 lidem, kteří zde strávili 2 352 noclehů. Služba byla v minulém roce navýšena z 8 na 14 lůžek. V průměru za rok má Denní centrum a Noclehárna Rožnov vytíženost 46 % s průměrnou návštěvou 6,5 osob.

Denní centrum je služba poskytována ambulantně v zařízení, kde si lidé bez domova mohou zabezpečit své základní životní potřeby, ale také tzv. terénní formou v přirozených prostředích klientů centra. Denní návštěvnost byla v průměru 6,5 osob. „Služba funguje bezproblémově – lidi dostává z ulice a snaží se je posunout zpět do společnosti. Třeba v pěti případech se podařilo klientům najít práci i s ubytováním. U několika klientů se také podařilo zajistit ubytování v azylových domech nebo na ubytovně,“ řekl místostarosta Rožnova Jan Kučera, jenž má v gesci sociální oblast.

Za minulý rok byl pozorovatelný nárůst lidí dosahujících seniorského věku, kterým se zhoršuje zdravotní stav. „Jedná se téměř o polovinu klientů, kdy těmto jsme pomáhali primárně při zajištění lékařské péče. Věkový průměr klientů denního centra byl 47,8 let. Loni se také podařilo pomoci devíti lidem, kteří se náhle ocitli na ulici bez příjmu, práce a pocházeli z jiných měst. Tito lidé se díky službám denního centra dostali zpět do svých bydlišť, anebo našli práci, díky které dokázali svou situaci vyřešit,“ přiblížil Miroslav Ildža, ředitel společosti Elim Vsetín, která službu provozuje.

Noclehárna Rožnov Elim v minulém roce navýšila kapacitu z osmi na 14 lůžek. V období nepříznivého počasí dochází k využití všech 14 lůžek, a to dlouhodobě. „Tato služba je velmi přínosná. Jsem rád, že město do obou zařízení investovalo a zprovoznilo je. Již třetím rokem jsme tak pomohli desítkám lidí, kteří patří do skupiny sociálně vyloučených a kteří tak mohli strávit den v centru nebo přenocovat v noclehárně. Co více daří se je posouvat dál. V neposlední řadě bych rád poděkoval zaměstnancům Elim Vsetín za jejich nasazení. Jejich práce má smysl,“ dodal místostarosta Jan Kučera.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x