Rožnovskou ulici Kulturní trápí parkování, město má řešení

foto: město Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Město Rožnov pod Radhoštěm chce diskutovat s občany. Tentokrát se setkalo s lidmi žijícími v ulici Kulturní a v lokalitě Rybníčky. Hlavním tématem bylo parkování, které chce vedení města aktivně řešit. Jen v Kulturní ulici by mělo vzniknout 136 nových parkovacích míst.

Vedení Rožnova se snaží aktivně diskutovat s občany města. Setkává se s nimi proto na diskuzích, kde se řeší klíčová témata. Tentokrát se setkali s obyvateli ulice Kulturní a lokality Rybníčky. A řeč přišla na to samé – parkování.

Právě obyvatelé Kulturní ulice se sešli na hlasování o preferované variantě parkování. Aktuálně totiž v ulici parkuje 99 aut. Problémem je, že oficiálních parkovacích stání je jen 43. Znamená to tedy, že víc než polovina aut tady stojí protizákonně. Nové odhlasované řešení by mělo přinést dohromady 136 legálních míst pro parkování, navíc by tady měl vyrůst chodník pro pěší, protknutý celou ulicí.

Samotný návrh bude ke schválení radě města předložený 22. července s tím, že jeho realizace je plánovaná na podzim roku 2025.

Vedení Rožnova se setkalo taky s lidmi, kteří žijí v lokalitě Rybníčky. Šlo o vůbec první schůzku, která se týkala, světe div se, taky dopravy a parkování. Obyvatelé této části totiž vyjádřili své obavy ohledně rychlosti projíždějících vozidel. Provedené měření ale neodhalilo, že by se někdo dopustil vážnějších přestupků.

I v tomto případě měli obyvatelé navíc možnost hlasovat o různých verzích parkování. Tentokrát vyhrála varianta obytné zóny a takzvané „cik cak“ parkování na ulici. Město teď zahájí přípravu studie, která by mohla podrobněji navrhnout možné řešení vítězné varianty.

 „Chceme město řídit kvalitně a moderně. Kromě tvrdé práce je to také diskuse s těmi, pro koho město vylepšujeme – tedy s Rožnováky. S kolegy z vedení města a úřadu jsme připravili návrhy zlepšení života v lokalitě. Občané potřebují, ať vyřešíme parkování na sídlištích. Doplnění parkovacích ploch na ulici Kulturní je nezbytné pro zavedení parkovací politiky, tzv. modrých zón. Zvýšíme počet parkovacích míst, zavedeme regulaci modrými zónami, že parkovat zde budou hlavně lidé zde bydlící a tím se situace dramaticky zlepší. Je nutné říct, že zde pracujeme se zadržením vody v krajině a doplnění stromů. Občané se nemusí obávat čistě jednolité betonové plochy pro automobily,“ uvedl starosta města Jan Kučera.

„Těší nás účast občanů, přestože by kolikrát mohla být vyšší, ale jejich názory a zpětná vazba jsou pro nás klíčové při hledání nejlepšího řešení problémů, se kterými se tady obyvatelé sídlišť potýkají. Těšíme se na další setkání na podzim, kde budeme pokračovat v diskusích a společně hledat nejlepší cesty k rozvoji města,“ uzavírá místostarostka Markéta Blinková.

--> --> --> --> -->