Rožnovu se o dva miliony zvýší náklady na svoz odpadu, poplatek lidem nezvýší

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – O dva miliony korun se Rožnovu pod Radhoštěm prodraží příští rok náklady za svoz odpadu. Lidem ale zůstane stejný poplatek za odpad ve výši 684 korun, řekla serveru Zlin.cz mluvčí radnice Petra Graclíková.

Město vybere od občanů na poplatcích kolem 11 milionů korun. „Náklady na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu jsou ve výši okolo 19 milionů korun. Je tam započten i provoz sběrného dvoru a například také skládkovné, které se v příštím roce bude zdražovat. Pro nás přibližně o dva miliony korun,“ uvedl vedoucí finančního odboru radnice Martin Hrnčárek.

Dva miliony získá město od společnosti EKO-KOM za vytříděný odpad, zbylých šest milionů doplatí ze svého rozpočtu. „Město je již několik let ve ztrátě, tedy poplatky nepokryjí náklady na svoz, likvidaci odpadu a provoz sběrného dvora,“ uvedla Graclíková.

Poplatek se ale nezmění. „Děláme vše proto, abychom našli úspory a zefektivnění. V příštím roce budeme zavádět nový systém, že budou popelářská auta vybavena čtečkou. Ihned tak zjistíme, kdy byla daná popelnice vyvezena a jak byla plná. Zároveň bude možné vyhodnotit, jak jsou svozy v daných lokalitách efektivní, zda nejezdí do některých oblastí příliš často nebo naopak málo,“ uvedl místostarosta Jan Kučera. V plánu jsou také diskuze s občany ať už na téma snížení produkce odpadu nebo lepšího třídění.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x