Ruda Pivrnec míří do Holešova! Jeho autor Petr Urban vystaví na zámku vtipy, vážné obrazy i své olympijské sáně

Kreslený vtip s Drásalem, který Petr Urban vytvořil speciálně pro holešovskou výstavu. Foto: Petr Urban, město Holešov
HOLEŠOV – Na zámku v Holešově bude od 11. září k vidění netradiční výstava kreslíře, ilustrátora, malíře a sportovce Petra Urbana. Ten stojí za známou postavičkou Pivrnce, který s nadsázkou zobrazuje lidské vlastnosti a slabosti. Kromě kreslených vtipů ale budou k vidění i jeho obrazy, nebo například sáně, na kterých Petr Urban závodil na dvou olympiádách. Samotné výstavě, která je ojedinělou, jelikož autor svá díla téměř nevystavuje, bude předcházet úterní zahájení, kdy expozicí návštěvníky provede herec Pavel Nový.

Nejspíš každý už někdy slyšel o Rudovi Pivrncovi. Obtloustlý a bodrý chlapík, který s humorem a nadsázkou zosobňuje lidské vlastnosti, a hlavně slabosti teď míří do Holešova. Přesněji tedy díla jeho autora Petra Urbana, který je kromě ilustrátora vtipů také malířem. Maluje již dvacet let a v poslední době navíc velmi intenzivně, jelikož zájem o jeho díla narůstá. Plátna přitom vytváří se stejnou mírou nekonečné inspirace jako známé kreslené vtipy.

Výstava, kterou hostí holešovský zámek, bude k vidění od středy 11. září. V úterý jí ale bude předcházet zahájené za účasti právě jejího slavného autora. Ten v Holešově představí necelé dvě stovky svých vtipů a přes sto padesát obrazů. Od 17.00 hodin se navíc návštěvníci budou moci pokochat expozicí za doprovodu a komentáře Urbanova přítele, herce Pavla Nového.

Kromě ilustrací a maleb ale výstavu doplní taky střípky ze sportovní kariéry Petra Urbana. Ten je totiž někdejším sáňkařským reprezentantem a na kontě má šestnáct titulů mistra republiky. Zúčastnil se taky dvou olympiád – v Calgary a Albertville. Do Holešova tak zapůjčil například své sáně, helmu a závodní boty. K vidění bude taky kombinéza, ve které ale nikdy nezávodil a považuje ji za sváteční.

Samotná výstava je velkým unikátem. Petr Urban totiž své díla téměř nevystavuje. Výjimkou jsou tři výstavy za posledních pět let. Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost spatřit jeho malby na vlastní oči do 27. října, vždy od úterý do pátku od 13.00 do 17.00 hodin a o víkendech od 9.00 do 17.00 hodin. Za vstup zájemci zaplatí 120 korun, snížené vstupné potom stojí 60 korun.

Petr Urban se narodil v roce 1960 v Jablonci nad Nisou a žije ve Smržovce v Jizerských horách. Jeho kreslené vtipy se objevily v desítkách autorských knih, v kalendářích, na stránkách novin a časopisů. Tvoří také pro děti, nakreslil například pohádkovou postavu skřítka Pořádníčka, hrdinu knížky Pohádky o Pořádníčkovi, kterou formou kombinovaného díla fotografie reálného prostředí a kreslených postav vytvořil s dcerou Markétou. Podílel se také na knihách pro dospělé a ilustroval například Osudy dobrého vojáka Švejka Jaroslava Haška. Známý je také jako fejetonista a jako již bylo řečeno, také jako úspěšný a talentovaný sportovec.