Rybáři dostanou od Rožnova 100 tisíc na obnovu řeky Bečvy

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - 100 tisíc korun pošle město Rožnov pod Radhoštěm rybářům na likvidaci škod v otrávené řece Bečvě. Město tak přispěje podobně jako Zlínský kraj nebo Valašské Meziříčí. Likvidace ekologické havárie přijde podle odhadů na více než 24 milionů.

Na úterním jednání schválili zastupitelé města Rožnov pod Radhoštěm jednomyslně finanční dar rybářům ve výši 100 000 Kč. V souvislosti s otrávením řeky Bečvy, které se stalo v září loňského roku, se tak město Rožnov pod Radhoštěm připojilo k dalším municipalitám s finanční pomocí.

Na transparentní účet rybářů se schází prostředky na obnovu toku a jeho zarybnění, rybářům ale stále chybí peníze na úhradu faktur za likvidaci škod. Finanční dar města v hodnotě 100 000 Kč bude určen právě Českému svazu rybářů, tak aby z těchto peněz mohli pokrýt náklady, které vznikly právě při likvidaci škod. „S představiteli Českého rybářského svazu jsme probírali, jaká finanční výpomoc by pro ně byla nejvhodnější. V současné době je to právě finanční dar na dofinancování nákladů, které vznikly při likvidaci mrtvých ryb nebo činnost dobrovolníků. Rybáři vyjádřili poděkování městu už dopředu, když jsme konzultovali smlouvu,“ doplnila místostarostka Kristýna Kosová.

Náklady se vyšplhaly na částku 500 tis. Kč na likvidaci ryb v kafilérii a vyčíslení částky na provádění prací při zásahu přesáhly 250 tis. Kč.

K rozsáhlé otravě ryb a dalších živočichů v Bečvě na úseku od Valašského Meziříčí došlo 20. září 2020. Podle odhadů zde bylo do řeky vypuštěno až 10 tisíc litrů pravděpodobně kyanidu a celková výše škod přesáhne 24 milionů korun. Vyšetřování viníka ekologické katastrofy stále probíhá.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x