S opravou barokní brány pomohlo městu Ministerstvo kultury

Foto: MěÚ Valašské Meziříčí
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Odborný restaurátorský zásah za bezmála 170 tisíc Kč bez DPH má za sebou památkově chráněna brána s erbem Žerotínů, která stojí u stejnojmenného zámku. Valašskomeziříčská radnice na její obnovu získala dotaci od Ministerstva kultury ČR, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jakub Mikuš.

Barokní brána je dnes nedílnou součástí zámku Žerotínů, jehož první nádvoří spojuje se Stříbrnou uličkou a nábřežím Rožnovské Bečvy. Nebylo tomu ale tak vždy. „Vznikla kolem roku 1750 a původně se jednalo o vstupní portál do vrchnostenského dvora v Krásně nad Bečvou. Od roku 1973 je součástí zámku Žerotínů, kam byla přenesena. Jejím nejvýraznějším motivem je erb Františka Josefa hraběte ze Žerotína,“ přiblížil historii brány Jan Anlauf, kastelán jižního křídla zámku.

Po téměř 50 letech na novém místě však již kamenné prvky brány potřebovaly restaurovat, aby se je podařilo zachovat pro další generace. „Za tímto účelem jsme využili dotační Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón Ministerstva kultury ČR. Díky tomu jsme získali na restaurování brány dotaci 80 tisíc a dalších bezmála 90 tisíc korun jsme zaplatili z rozpočtu města,“ upřesnila valašskomeziříčská místostarostka Yvona Wojaczková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x