Sbírám, sbíráš, sbíráme. Pětistovka za sto padesát, desetikoruna ovšem za čtyři sta

Foto: zlin.cz
KROMĚŘÍŽ - Hobby setkání sběratelů všeho možného a někdy téměř nemožného. To je velmi specifická, pozoruhodná a zážitků plná akce, která už získává v regionu značnou tradici. Tak, jak se sběratelům dařilo v Otrokovicích, tak teď stejně rádi jezdí na výstaviště do Kroměříže. V sobotu se tam konala entomologická burza, v neděli si dali sraz ti, kteří sbírají všechno, co vás jen napadne. A že jich je...

„Tohle jsou kompletně věci z jantaru. A jantar, to je fosilizovaná pryskyřice borovic, vyplavuje jej moře, v mém případě moře Baltské. To je také daleko největší světové naleziště,“ vypráví Petr Bury z Karviné, který tu nabízí svoji sbírku a krásné ozdoby k prodeji. Mezi běžnějšími sběratelskými komoditami působí možná trochu nenápadně, o to je ale jeho koníček zajímavější.

Jinak, kam až oko dohlédne, je v několika pavilonech kroměřížského výstaviště opravdu co vidět. Všechny kolekce jsou interesantní. Pozornost vzbuzují třeba bankovky. Klasické, dodnes známé československé zelené stokoruny staré třeba padesát let jsou za „fifty fifty“ za dnešní stokorunu. Z šedesátých let minulého století pocházejí desetikoruny, pozor, ty jsou daleko vzácnější a na sběratelském setkání za čtyři dnešní stovky. Dvacetikoruna z osmdesátých let je za padesát a nejlépe „rozdílově“ pořídíte socialistickou pětisetkorunu. Ta je za pouhých sto padesát dnešních.

Mimochodem, těch, kteří se zaměřují na sběr bankovek a mincí, je tu spousta. Opravdovými vzácnostmi udivuje třeba Radim Sedláček ze Vsetína. Na stole má nádherné středověké mince, o kus dál pro změnu bankovky z úplně celého světa. „Jeden kus podle vašeho výběru je za deset kaček,“ usmívá se s tím, že zvláště mince, ale také bankovky v rozměrných albech už jsou cenově úplně jinde.

Pozornost poutají staré gramodesky, rádia, fotoaparáty, stavebnice, pohlednice… předmětů je neskutečné množství. Porcelán, nádobí, nálepky, známky, odznaky, prostě nač si vzpomenete. Zvláště pro pamětníky je to obrovská pastva pro oči a návrat do dětství a mládí.

Mezi sběratelskými raritami zaujme zdánlivě prozaická věc. Velké, masivní visací zámky. Jsou jen čtyři, ale budí pozornost. „Jejich původ je fakt jedinečný,“ popisuje majitel Vítězslav Skácel z Otrokovic. „Potřeboval jsem velké zámky na vrata a plot u tehdy budovaného vinného sklepa ve Bzenci. Nakonec z toho sešlo, já se odstěhoval a tyhle skvosty ze Lvova mám spíše pro radost než na prodej či k výměně. I když, kdoví, u nás sběratelů…“

„Dnes se nám tu sešlo kolem 120 sběratelů, je to jistý průřez téměř tisícovkou komodit, které se sbírají,“ doplňuje pořadatel akce Dan Čagánek, sám známý entomolog, který má vždy po boku coby osobu nejbližší svoji paní Martu.

--> --> --> --> -->