Scénická čtení se uskuteční i na netradičních místech, například ve škole nebo montovně

Pavel Leicman (Foto: Městské divadlo Zlín)
ZLÍN - Celkem čtyři dramatické texty napsané na míru pro Městské divadlo Zlín se letos dočkají uvedení ve čtyřech netradičních prostorách ve Zlíně, například v aule gymnázia nebo v divadelní montovně. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí divadla Veronika Jurčová.

Hry Simony Petrů, Marka Horoščáka, Jaroslava Kovandy a Vandy Zaplatílkové-Hutařové uvede zlínské divadlo ve spolupráci se studenty JAMU oblíbenou formou scénického čtení. Vstup na všechny bude zdarma.

Cyklus zahájí v úterý 25. února v 9.30 moderní variace antického mýtu Antigona a jiné hlasy v aule Gymnázia TGM. „Autorka hry Simona Petrů do hry vnesla obdivuhodně mnoho z rozčarování ze současného společenského dění, přičemž zachovává základní půdorys a motivy antické Antigony,“ prozradil dramaturg zlínského divadla Vladimír Fekar. V roli Antigony se představí Kateřina Liďáková, dále hrají Marie Vančurová, Pavel Vacek, Marek Příkazký, Tamara Kotrbová a Jana Tomečková. Režie se ujal absolvent JAMU Ján Tomandl.

Hořká komedie brněnského dramatika Marka Horoščáka Krajina snů aneb Možná přijde i Jiřina bude mít ve Zlíně českou premiéru 19. března ve 14.30, a to v Domově pro seniory Burešov. „Důležitými postavami příběhu jsou rodiče v důchodu (Pavel Leicman, Jana Tomečková), ale nejen oni, i generace jejich dětí a novináři. Hra pojednává mimo jiné o problémech v komunikaci mezilidské i mediální,“ přiblížil Fekar. Hru režíroval student JAMU Petr Smyczek.

Díky scénickým čtením mohou diváci poznat zlínského básníka, prozaika a malíře Jaroslava Kovandu také jako dramatika. Revuální hru Legenda o Svedrupovi, která vychází z jeho prozaických textů, uvede Městské divadlo Zlín ve středu 15. dubna v 19.00 v divadelní montovně. Divadelní premiéru zažije nejen text, ale i tento prostor. „Čtení vzniká ve spolupráci se spolkem Letná žije!, protože osudy strýce Svedrupa jsou s touto zlínskou čtvrtí neodmyslitelně spjaty,“ řekl Fekar. Režijně je pod touto hrou podepsán student JAMU Marek David.

Závěrečné čtení hry Vandy Zaplatílkové-Hutařové je naplánováno na říjen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x