Schodek rozpočtu na příští rok činí dvě miliardy. I tak chce Zlínský kraj investovat nejvíce v historii

Foto: Zlínský kraj
ZLÍNSKÝ KRAJ – Zastupitelé Zlínského kraje schválili na svém pondělním zasedání rozpočet na rok 2024. Ten bude stejně jako v letošním roce schodkový, rozdíl mezi příjmy a výdaji bude činit přibližně dvě miliardy korun. I tak chce hejtmanství investovat nejvíce v historii.

Rozpočet Zlínského kraje počítá v roce 2024 s příjmy ve výši 20,095 miliard korun a celkovými výdaji ve výši 22,029 miliard korun. Dvoumiliardový schodek mají pokrýt finanční prostředky z minulých let.

Rozpočet na rok 2024 máme sestavený jako silně proinvestiční, na investice v něm máme vyčleněných 3,5 miliardy korun, což je o celou třetinu více než letos a vůbec nejvíce v historii Zlínského kraje. Investovat tak budeme maximum toho, co nám umožňují vlastní příjmy kraje,“ informoval hejtman Radim Holiš.

Dobrou zprávou je, že nebudeme čerpat žádný úvěr, naopak počítáme se snížením zadlužení kraje o zhruba 200 milionů korun, z 1,9 na 1,7 miliardy,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast financí David Vychytil.

Kraj chce v roce 2024 investovat zejména do zdravotnictví, kam bude směřovat 1,141 miliardy korun, 697 milionů poputuje do oblasti školství, mládeže a sportu, do sociální oblasti půjde 438 milionů a sféra kultury a památkové péče dostane od kraje 269 milionů.

Mezi nejvýznamnější akce bude patřit například rekonstrukce interny v Uherskohradišťské nemocnici, severní přístavba východního křídla budovy A v Kroměřížské nemocnici, příprava gynekologicko-porodnického komplexu v Krajské nemocnici T. Bati, výstavba Domova pro seniory v Liptále, instalace fotovoltaických elektráren na budovách škol či vybudování Kulturního a kreativního centra Zlínského kraje v Čiperově vile ve Zlíně,“ upřesnila mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x