Sčítání lidu pokračuje, lidem se často nelíbí kladené otázky

ZLÍNSKÝ KRAJ - Sčítání lidu končí za pár týdnů. Přestože většina lidí ve Zlínském kraji už formulář vyplnila, často se jim nelíbí otázky, na které musí odpovídat.

Sčítání lidu je spuštěno už téměř měsíc a za tu dobu je evidováno přibližně 6,8 milionu osob. Český statistický úřad obdržel celkem 3,4 milionu elektronických sčítacích formulářů, ve Zlínském kraji se elektronicky sečetlo přibližně 320 tisíc obyvatel. Ti, kteří to ještě neudělali, mají stále možnost využít elektronický formulář a sečíst celou domácnost. Od 17. dubna je to možné také prostřednictvím listinného formuláře.

Z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec vyplývá, jaké je zapojení jednotlivých obcí do online sčítání. „Na předních místech se pohybují malé obce. Mezi nimi jsou nejaktivnější Korytná, Rudice a Komárov. U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Strání, Chropyně a Kvasice. V kategorii, kterou představují obce s více než 3 000 byty, v on-line sčítání vynikají Otrokovice, Napajedla a Valašské Meziříčí,“ upřesňuje 1. místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Na našem území se sčítání koná už od roku 1869 a probíhá každých 10 let. Výsledky umožňují srovnání současného stavu s minulostí i se zbytkem světa a ovlivňují činnost veřejné správy i směřování aktivit výzkumných či vědeckých pracovišť. Data jsou podkladem pro analýzy trhu práce či dopravy v konkrétních lokalitách.

Listinné formuláře roznášejí sčítací komisaři a vyzvednout si je lze i na kontaktních místech sčítání, které jsou na 34 vybraných pobočkách České pošty ve Zlínském kraji a na Krajské správě ČSÚ ve Zlíně. Sčítání lidu 2021 potrvá do 11. května.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x